Американската вицепрезидентка Камала Харис заяви днес пред лидерите на страните

...
Американската вицепрезидентка Камала Харис заяви днес пред лидерите на страните
Коментари Харесай

Камала Харис потвърди пред азиатските лидери от АТИС ангажиментите на САЩ

Американската вицепрезидентка Камала Харис съобщи през днешния ден пред водачите на страните от Азиатско-Тихоокеанското икономическо съдействие (АТИС), че Вашингтон е благонадежден стопански сътрудник, който е зает с района, съобщи АП.

" Съединени американски щати остават тук ", увери тя и акцентира, че районът е приоритет за Вашингтон.

Пред водачите на провеждащата се в Банкок среща на върха на страните от АТИС Харис сподели още, че Съединените щати са " горда тихоокеанска мощ с жизненоважен интерес районът да бъде отворен, взаимосвързан, благоденстващ, предпазен и постоянен ".

" Съединени американски щати имат дълготрайно икономическо обвързване с Индийско-Тихоокеанския район, което не се мери с години, а с десетилетия и цели генерации. И няма по-добър стопански сътрудник за района от Съединени американски щати ", съобщи тя.

Харис отсрочи началото на речта си след новината за изстрелване на междуконтинентална балистична ракета от Северна Корея, която падна във водите на изключителната икономическа зона на Япония. Вицепрезидентката жигосах ракетния тест като " безочливо нарушаване на многото резолюции на Организация на обединените нации, което дестабилизира сигурността в района и излишно повишава напрежението ". Изказването си тя направи на състоялата се след случая незабавна среща с водачите на Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия и Канада.

" Ние най-категорично осъждаме тези дейности и още веднъж призоваваме Северна Корея да прекрати противозаконните и дестабилизиращи действия. От името на Съединени американски щати желая да препотвърдя твърдия ни ангажимент към нашите съюзи в Индийско-Тихоокеанския " район, безапелационна беше Харис.

Последвалата незабавната среща нейна тирада пред форума на АТИС означи финала на една седмица, през която формален Вашингтон участва интензивно на азиатския континент в опит да се опълчи на растящото въздействие на Китай. Дни по-рано американският президент Джо Байдън посети срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Камбоджа и срещата на върха на Г-20 в Индонезия.

Байдън на собствен ред също изпрати обръщение за американската ангажираност в района по време на срещата си на четири очи с китайския водач Си Цзинпин. След нея американският президент съобщи, че " няма потребност от нова Студена война " сред двете страни и акцентира, че във връзка с Китай Съединени американски щати " се състезават пламенно, само че без да търсят спор ".

Много азиатски страни започнаха да се съмняват в американската ангажираност в района, откакто предходният американски президент Доналд Тръмп изтегли страната от Tърговското съглашение за Транс-Тихоокеанско партньорство - крайъгълният камък за завой към Азия на някогашния президент Барак Обама.

Администрацията на Байдън се пробва да върне доверието в Съединени американски щати и да се възползва от породилите се въпроси към китайските районни инфраструктурни вложения, които съгласно някои критици на Пекин са образец за дипломация на " дълговия капан ", отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР