Американската валута е подкрепена от нарастващата доходност на държавните облигации

...
Американската валута е подкрепена от нарастващата доходност на държавните облигации
Коментари Харесай

Доларът покорява нови върхове

Американската валута е подкрепена от възходящата рентабилност на държавните облигации и върналите се очаквания за икономическото възобновяване на Съединени американски щати

Доларът се търгува покрай 3 и половина месечен връх по отношение на своите съществени конукренти във вторник, защото по-високата рентабилност на облигациите и упованията за по-бързо възобновяване на американската стопанска система от пандемията дадоха преимущество на американската валута.

Индексът ICE, който мери съотношението на $ по отношение на шестте съществени валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски $, английски паунд и шведска крона), набъбна с 0.1% до 92.469 пункта, най-високото равнище от края на ноември 2020 година*.

Спрямо йената доларът се увеличи до 109.235 йени, най-високото равнище на зелените пари от девет месеца, до момента в който еврото остана значително непроменено на равнище от 1.18530 щатски $, като се движеше към минимумите, следени за последно в края на ноември.

Швейцарският франк, дефинират и като валута-убежище при пазарни разтърсвания, спадна с 0.25% до 0.9341 фаранка за един добар, най-инското равнище от края на юли, а в това време английският франк набъбна с 0.1% до 1.3834 $, откакто доближи триседмично дъно от 1.3779 $ в петък.

„ Движението на $ през последните две до три седмици беше обусловено от нарасналата рентабилност на облигациите, което поддържа американската валута “, сподели за „ Ройтерс “ Маянк Мишра, валутен анализатор в Standard Chartered Bank в Сингапур.

„ Интересното е, че макар обстоятелството, че американските акции са изправени пред проблем заради възходящата рентабилност, двойката долар/йена продължава да доближава нови върхове “, добави Мишра.

Доларовият показател нарастна с над 2% тази година, защото оптимистичните макроикономическите данни, съчетани с разхлабена парична политика, покачиха доходността на облигациите и оказаха напън върху високо оценените акциите на американски софтуерни компании.

Всички погледи в този момент ще бъдат ориентирани към двудневната среща на Федералния запас на Съединени американски щати (Фед) през идната седмица, макар че упованията централната банка да разгласи обилни промени в политиката са минимални, откакто предходната седмица ръководителят на Фед Джером Пауъл изрази угриженост по отношение на възходящата рентабилност на облигациите.

„ Това, което пазарите ще получат от новото съвещание на Комитета за отворен пазар към Фед, е актуализация на техните прогнози за инфлацията, икономическия напредък и безработицата “, предвижда Джоузеф Капурсо, валутен анализатор в Commonwealth Bank of Australia. „ Със сигурност ще бъдат направени някои актуализации, в случай че към този момент са отчели съвсем неизбежното приемане на пакета от тласъци (1.9 трилиона долара). Ако членовете на Фед не са взели това поради, тъй като към момента липсва законът, те няма да актуализират прогнозите си и това може да шокира малко пазарите ", посочи Капурсо.

Доходността по 10-годишните американски облигации в петък доближи своя едногодишен връх.

Търговците се притесняват, че доходността може да нарасне още повече тази седмица, защото пазарът би трябвало да усвои на търг 120 милиарда $ по нови излъчвания на 3-, 10- и 30-годишни облигации, изключително след слабия интерес към аукциона от предходната седмица за 7-годишните облигации.

По-високата рентабилност на американските облигации стартира да подкопава курсовете на валутите на на разрастващите се пазари, които са принудени да набират средства в този момент с по-високи лихви, защото доходността на облигациите по света се дефинира напълно от доходността на държавните дългови бумаги на Съединени американски щати.

Индексът на валутите на разрастващите се пазари MSCI спадна до тримесечно дъно, откакто в понеделник се намали с 0.82%, най-големият спад от близо година, повлиян мощно от спада на високодоходните валути, като австралийския и новозеландския долари.

Бразилският реал спадна до десетмесечно дъно, а турската лира се намали с близо 3% до най-ниското си равнище от средата на декември.

В понеделник златото също падна до деветмесечно дъно.

*Валутните курсове са настоящи към 10.00 часа българско време, източник „ Ройтерс “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР