Американската търговска камара с доклад за върховенството на закона Не

...
Американската търговска камара с доклад за върховенството на закона Не
Коментари Харесай

Искат повече съдебен контрол върху прокурорските актове

Американската комерсиална камара с отчет за върховенството на закона Не би трябвало нов Наказателен кодекс
Да се изключват доказателства, събрани посредством нарушаване на човешки права

Съдебен надзор върху прокурора като “господар ” на следствието, автономия от неговите разпоредби на полицейски дознатели и следователи, ясни правила в Закона за правосъдната власт, уреждащи функционалностите на прокуратурата отвън наказателния развой, в това число за контрол за правда на актовете на други държавни органи. Това са част от предложенията в отчет за върховенството на закона в България, който ще показват другата седмица от Американската комерсиална камара.

Анализът се състои от 4 елементи, най-голямата от които се отнася да промени в наказателното правораздаване. Неин създател е юрист Александър Янкулов, началник на Антикорупционния фонд, който слага акцента върху промени в ролята на държавното обвиняване. Той предлага да се засилят формите на правосъден надзор, някои от които бяха въведени предходната година, като отхвърли за започване на следствие, прекъсване или преустановяване на следствието въз основа на формален акт, безучастие при следствието без издаване на формален акт - така наречен “държане на делата на трупчета ”. Янкулов предлага също “по-гъвкав метод ” при оценка на недопустимостта на доказателствата и те да бъдат изключени, в случай че са получени посредством нарушение или опасност за нарушение на съществени човешки права. Той повтаря неща, за които от дълго време самата прокуратурата желае законодателни промени - да не се формализира процеса, да се опрости формулирането на обвиняването и да се намали доказателният стандарт на обвинителните актове, който у нас на процедура е същият като за постановени неоправдателни присъди. Авторът на отчета счита, че е належащо изработването и приемането на нов Наказателен кодекс, а единствено промени на настоящия, който е от 1968 година

Другите три елементи на отчета, писани от академични преподаватели, се отнасят до административните и гражданските каузи. Сред предложенията им е това да бъдат понижени от държавните такси, които в този момент са 4% до 1-2% и въвеждане на тавани за сумите, или на процедура страните да се издължават към страната след привършване на процеса.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР