Американската страна няма как да ни предостави F-16 като заместваща

...
Американската страна няма как да ни предостави F-16 като заместваща
Коментари Харесай

Военният министър: Няма как САЩ да ни предостави F-16 като заместваща платформа

Американската страна няма по какъв начин да ни даде F-16 като заместваща платформа и старателно ни предлага да продължим употребата на самолетите МиГ-29 докато е допустимо. Ние работим в тази посока. Това заяви министърът на защитата Димитър Стоянов пред Комисията по защита в Народното събрание, оповестиха от МО .

Министърът цитира публично писмо от Военновъздушните сили на Съединени американски щати, получено във ведомството.

Стоянов опроверга изказванията, че служебното държавно управление не е положило старания за реализиране на така наречен триъгълни покупко-продажби, посредством които България да даде на Украйна техника и въоръжение, като в подмяна получи от наши съдружници западни мостри. " Проведох срещи с министрите на защитата на Италия, Испания, Нидерландия, Съединени американски щати, Швеция, с представители на Франция. Въпросът бе обсъждан и с военните аташета на доста страни. Единственото предложение пристигна от страна-съюзник, която след това се отхвърли не тъй като ние нямахме предпочитание, а тъй като това въоръжение бе непосредствено предоставено на Украйна. За страдание времето за триъгълни покупко-продажби беше изпуснато от постоянния кабинет “, изясни министър Стоянов.

" Не е правилно изказванието, че по време на постоянното държавно управление не са получавани оферти за даване на оръжия на Украйна “, съобщи още министърът на защитата. По времето на постоянното държавно управление са желани самолети Су-25, МиГ-29, и 122 –мм и 155 – мм муниции и друго въоръжение, само че тогава не е имало реакция “, безапелационен бе министър Стоянов. Той акцентира, че министерството работи интензивно за модернизацията на Българската войска.

На съвещанието през днешния ден парламентарната комисия по защита одобри Доклада за положението на защитата и въоръжените сили на България през 2022 година

Депутатите гласоподаваха единомислещо " за “. Предстои отчетът да бъде гласуван в пленарна зала.

" Ако не бъде признат държавният бюджет, ще бъде стопирана цялата стратегия за рационализация на Българската войска “, сподели министърът в отговор на въпрос на публицисти. " Включително и планът за бойна машина на Сухопътните войски, планът за придобиване на нови 155-мм гаубици и нови радари. Всички старания, които бяха положени в последните девет месеца, отиват напразно. Това ще се отрази и върху попълването с персонален състав, защото един от претекстовете за военна работа на младежите е да обслужват нова техника “, посочи той.

" Правим всичко допустимо изтребители МиГ-29 да летят колкото е допустимо по-дълго. Идеята за закупуване и ремонт на мотори беше тъкмо тази. Работим и по разновидността за заместваща платформа, само че най-вероятно Комисията по защита няма да бъде задоволена от цената за нейното придобиване “, разяснява още министър Стоянов. Той заяви, че Европейски Съюз ще изплаща компенсациите за предоставената военна техника на Украйна на траншове, в това число до 2026 година " Няма конкретика коя страна по кое време ще получи обезщетение по предоставената от нея помощ на украинската страна “, уточни той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР