Американската столица не е част от щат. Специалната ситуация води

...
Американската столица не е част от щат. Специалната ситуация води
Коментари Харесай

Вашингтон - кралството на Доналд Тръмп

Американската столица не е част от щат. Специалната обстановка води до спор сред Тръмп и градската администрация на Вашингтон по време на актуалните митинги. Кой има властта: президент или кмет? 
Така стартира разбор на Карла Блейкър за Дойче веле, отдаден на митингите против убийството на Джордж Флойд, предава БГНЕС. Ето какво гласи той:
Мюриъл Баузър, кмет на Вашингтон, описа с ясни думи за случилото се в града й в понеделник вечерта. " Въведох комендантски час от 19:00 ч. ", написа демократът в Туитър в понеделник. Така тя искаше да предотврати съпроводени с принуждение протести и грабежи, както в предходните нощи. Тогава обаче чиновници във Вашингтон потеглиха против събралите се стачкуващи от " Black Lives Matter " 25 минути преди началото на рестриктивните мерки за излизане. " Без провокация федералната полиция употребява муниции против мирни протестиращи пред Белия дом, акт, който ще усложни работата на градската полиция в DC. Срамно! "
Федералните служители на реда прочистиха региона край Белия дом, с цел да може президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп да се разноски за фотография до църквата " Сейнт Джон " от другата страна на улицата на централата на властта. Абсурдната обстановка е единствено един образец, който илюстрира необичайния статус на Вашингтон: Столицата на Съединените щати нито е в щат, нито е самостоятелен град-щат, съпоставим с Бремен или Берлин в Германия. Вашингтон не е показан в Камарата на представителите от сенатори или депутати. " DC " в името значи " Окръг Колумбия ". Опитите на деятелите да трансфорат окръга във федерален щат към този момент се провалят. За да се направи такава смяна, би трябвало утвърждението на двете покои на Конгреса - а многото републиканци, които държатн болшинството в Сената, са срещу превръщането на Вашингтон във федерален щат.
Президентът е един от съперниците. " DC в никакъв случай няма да бъде щат ", съобщи Тръмп през май. " Защо в никакъв случай? За да можем да вземем още двама демократични сенатори и още петима членове на Конгреса? " По този метод той загатна за най-вече демократичния електорат във федералната столица.
Малкият крал Доналд Тръмп
В системата на Съединени американски щати федералните щати имат по-високо ниво на самоопределяне:губернаторът или гебурнаторката вземат решение по какъв начин ще се провеждат изборите в техния щат, по какъв начин ще наподобява просветителната система, а също и какво количество и по какъв метод полицията ще работи в дадена обстановка. Вашингтон няма губернатор – само че е седалище на федералното държавно управление.
А това значи, че Тръмп може да се държи като дребен крал в рискова обстановка като актуалната. Според него Вашингтон не е град на кмета Баузър. Това е неговият град.
Президентът може да употребява Сикрет сървис, която би трябвало да подсигурява сигурността му, а Националната армия да подсигурява " правда и ред ", както той разгласи. Дори в случай че това значи да се гонят мирни протестиращи от парка пред Белия дом. И най-после, регионът към седалището на държавното управление не е под юрисдикцията на градската полиция във Вашингтон. Вместо това Сикрет сървис дава отговор за сигурността към Белия дом - и ази работа е подчинена на Тръмп.тя рапортува на Тръмп.
Вирджиния отхвърли военната помощ на Тръмп
Във вторник бронираните военни транспортни средства към този момент бяха по улиците на американската столица. Тръмп назова губернаторите на щатите слаби в телефонен диалог в понеделник, тъй като не правели задоволително против митингите. В своята лична империя в този момент той желае да се захване с нещата. Очаква се още бойци от Националната армия да подхващат дейности против стачкуващите.
Но не всички щати, на които президентът разчита да оказват помощ, се включиха. Дори прилежащите щати Вирджиния и Мериленд, на границата с които е Вашингтон, не са единомислещи. Докато губернаторът републиканец на Мериленд Лари Хоугън извърши молбата на министъра на защитата Марк Еспър и изпрати във вторник повече от 100 бойци от Националната армия във Вашингтон, губернаторът демократ на Вирджиния Ралф Нортхам отхвърли.
Една от аргументите за отхвърли: Искането на държавното управление на Съединени американски щати за повече бойци не беше разисквано с кмета на Вашингтон. " Когато тази молба пристигна, бързо разбрахме, че тя не идва, нито е била разисквана с кмета Баузър ", съобщи представителят на Нортхам Кларк Мърсър. " Имаме засилени учредения за угриженост поради изказванията на президента, че държавното управление желае да употребява Националната армия за по-нататъшно ескалиране на обстановката, а не да я деескалира. "
Твърди се, че администрацията на Тръмп е предложила в понеделник да поеме контрола над градската полиция във Вашингтон по време на митингите. Градът уверено отхвърли. Полицейските чиновници на Вашингтон " към момента са подчинени на кмета Баузър ", сподели шефът на нейния кабинет. Така че Тръмп към момента не може да се държи като крал във Вашингтон.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР