Американската стендъп, филмова и телевизионна актриса Сара Силвърман съди Meta

...
Американската стендъп, филмова и телевизионна актриса Сара Силвърман съди Meta
Коментари Харесай

Meta и OpenAI бяха обвинени в нарушаване на авторски права

Американската стендъп, кино и телевизионна актриса Сара Силвърман съди Meta Platforms и OpenAI за нарушение на авторски права.

Съ-ищци са писателят на свободна процедура Ричард Кадри и създателят на романите за ужаси Кристофър Голдън. Според тях фирмите са употребявали наличието на създателя, с цел да обучат огромния езиков модел LLaMA и чатбота ChatGPT, без да получат авансово позволение.

Според документите се твърди, че Meta и OpenAI са извличали предпазени с авторски права данни от по този начин наречените „ библиотеки в сянка “ като Bibliotik, Library Genesis и Z-Library.

„ Тези библиотеки в сянка от дълго време съставляват интерес за общността, занимаваща се с образованието на ИИ, заради огромното количество предпазени с авторски права материали, които се хостват там “ — настояват ищците.

По-рано радиоводещият Марк Уолтърс осъди разработчика на ChatGPT, откакто чатботът неправилно го уточни като обвинен по наказателно дело.

В края на юни беше заведен групов иск против OpenAI за нелегално потребление на частна потребителска информация за образование на изкуствен интелект.

Спомнете си също, че през март американските сценаристи съпоставиха AI-съдържанието с плагиатство. А напролет на 2022 година английски артисти се оповестиха срещу потреблението на изкуствения разсъдък във филмовата промишленост.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР