Американската шистова индустрия достигна своя пик без изобщо да реализира

...
Американската шистова индустрия достигна своя пик без изобщо да реализира
Коментари Харесай

Американската шистова индустрия е на загуба от 300 млрд. долара за последните 15 години

Американската шистова промишленост доближи своя пик без въобще да осъществя облага. През последните 15 година, шистовата промишленост в Съединени американски щати регистрира загуби в размер на 300 милиарда $, отписа 450 милиарда $ вложен капитал и стана очевидец на 190 банкрута от 2010 година насам.  Това сочат данни от отчет на Dеlоіttе, представен Оіlрrісе.

В рамките на този интервал американските компании от бранша удвоиха добива на нефт, само че „ действителността е такава, че шистовия нефт доближи своя пик без да генерира пари за промишлеността като цяло “, се споделя в отчета на консултантската компания.

Ендемичните финансови проблеми на шистовата промишленост са известни от много време, само че пандемията от COVID-19 взриви нейната траектория на напредък. Сривът на цените на петрола и новата икономическа действителност слагат голям напън върху шистовите компании.

През последните месеци се появиха редица прогнози за това по какъв начин ще наподобява светът след ковид. Международната организация по енергетика (МАЕ) предвижда, че търсенето на „ черно злато “ няма да се възвърне до равнищата си от преди пандемията до 2022 година

 Датата за възобновяване на пазара е противоречива, само че по-голям проблем за шистовите производители е фактът, че финансовите пазари се обърнаха против тях. Тази динамичност се следи още от 2018 г, само че обстановката от началото на тази година стана доста по-тежка.

От Deloitte пресмятат, че идните отписвания в бранша могат да доближат 300 милиарда $. Според консултантската компания това ще докара до скок на ливъpиджът в бранша от 40 до 54%. Още по-лошото е, че в миг, когато затъналите в проблеми производители се нуждаят от повече ликвидност, достъпът им до капитал понижава.  По данни на Блумбърг банките са свили приблизително с 23% кредитните линии, които са отпускали на фирмите от бранша.

Комбинацията от ниски цени на петрола, стеснен капитал, висок дълг и слаби вероятности за напредък може да докара до нова вълна от банкрути. Около 30% от американските шистови производители са „ механически неплатежоспособни “ при цена на суровия нефт WTI от 35 $ за барел, пресмятат от Deloitte. Ако суровият нефт падне под 20 $ за барел, това ще се отнася за 50% от фирмите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР