Американската организация Social Science One възнамерява да предостави на изследователи

Американската организация Social Science One възнамерява да предостави на изследователи ...

Скоро може да почне проучване дали Facebook влияе на политическите предпочитания.

Американската организация Social Science One възнамерява да предостави на изследователи достъп до масива с данни на Facebook, за да се направи оценка на влиянието на социалната мрежа върху електоралните нагласи. Организацията е партньор на Facebook. Тя е готова да предостави на екип от експерти достъп до 1000 терабайта информация от социалната мрежа.
От Social Science One уточниха, че учените могат да получат финансиране, което ще бъде отпуснато от редица неправителствени организации, сред които фондът, основан от милиардера Чарлз Кох, пише БГНЕС.
Представители на Facebook още през април тази година обещаха да дадат достъп до личните данни на потребителите на учени, изследващи ролята на една или друга социална медия в изборния процес. Тогава не беше уточнено кой именно ще се заеме с проучванията. От Facebook увериха, че няма да оказват влияние при подбора на учените, върху тяхната работа и изводи.
Причина за инициативата, разбира се, стана скандалът Cambridge Analytica. В същността му стои фактът, че компанията е разработила психологически алогритъм, с който да опитва да влияе на нагласите на потребители на социалните мрежи, включително по отношение на избори. За целта са използвани лични данни на 87 млн. потребители на Facebook.

Източник: actualno.com