Американската новинарска организация New York Times съди собственика на ChatGPT

...
Американската новинарска организация New York Times съди собственика на ChatGPT
Коментари Харесай

New York Times съди Microsoft и OpenAI за „милиарди“

Американската новинарска организация New York Times съди притежателя на ChatGPT OpenAI за изказвания, че нейните авторски права са били нарушени за образование на системата. Делото, което също по този начин показва Microsoft като ответник, споделя, че компаниите би трябвало да бъдат държани виновни за " милиарди долари " вреди, оповестява BBC. ChatGPT и други огромни езикови модели (LLM) „ учат “ посредством анализиране на голямо количество данни, постоянно идващи онлайн.

Съдебният иск твърди, че " милиони " публикации, оповестени от New York Times, са били употребявани без неговото позволение, с цел да създадат ChatGPT по-умен, и твърди, че инструментът в този момент се конкурира с вестника като благонадежден източник на информация.

Твърди се, че когато бъде запитан за настоящи събития, ChatGPT от време на време ще генерира „ дословни извадки “ от публикации на New York Times, които не могат да бъдат налични без заплащане на абонамент.

Според делото това значи, че читателите могат да получават наличие на New York Times, без да заплащат за него - което значи, че губи от приходите от абонамент, както и от кликванията върху реклами от хора, посещаващи уеб страницата.

Той също по този начин даде образец с търсачката Bing - която има някои функционалности, поддържани от ChatGPT - произвеждайки резултати, взети от уеб страница, благосъстоятелност на New York Times, без да се свързва към публикацията или да включва препращащи връзки, които употребява за генериране на приходи.

Делото, заведено в сряда във федерален съд в Манхатън, разкрива, че New York Times несполучливо се е обърнал към Microsoft и OpenAI през април, с цел да потърси „ приятелско решение “ за авторските права.

Това идва месец след интервал на безпорядък в OpenAI, където съоснователят и основен изпълнителен шеф Сам Алтман беше уволнен - ​​и по-късно още веднъж нает - в продължение на няколко дни. Уволнението му шокира хората от промишлеността и докара до закани на личния състав с всеобщи оставки, в случай че той не бъде възобновен. Но с изключение на вътрешните проблеми, компанията в този момент е изправена пред голям брой правосъдни каузи, заведени през 2023 година

През септември сходно дело за нарушение на авторски права беше заведено от група американски създатели, в това число писателя на „ Игра на тронове “ Джордж Р. Р. Мартин и Джон Гришам.

Това последва правосъдно дело, заведено от комика Сара Силвърман през юли, както и отворено писмо, подписано от създателите Маргарет Атууд и Филип Пулман същия месец, призоваващо фирмите за изкуствен интелект да ги компенсират за потреблението на работата им.

И OpenAI също е изправен пред правосъден развой дружно с Microsoft - и уеб страницата за програмиране GitHub - от група компютърни специалисти, които настояват, че техният код е бил употребен без тяхно позволение за образование на AI, наименуван Copilot.

Освен тези дейности, имаше доста каузи, заведени против разработчиците на по този начин наречения генеративен AI - т.е. изкуствен интелект, който може да основава медии въз основа на текстови подкани - като актьори съдят генераторите за текст към изображение Stability AI и Midjourney през януари, потвърждавайки, че действат единствено като са подготвени върху творби на изкуството, предпазени с авторски права.

Нито едно от тези каузи към момента не е позволено.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР