Американската Newmont Mining ще купи канадската Goldcorp в сделка на

...
Американската Newmont Mining ще купи канадската Goldcorp в сделка на
Коментари Харесай

Сделка за $10 милиарда създава най-големия производител на злато в света

Американската Newmont Mining ще купи канадската Goldcorp в договорка на стойност 10 милиарда $. Обединението ще сътвори най-големия производител на злато в света по размер на продукцията, оповестява Reuters.

Сделката е второто огромно обединение в добивната промишленост откогато Barrick Gold се съгласи да купи Randgold Resources през септември предходната година, с цел да понижи разноските.

Newmont ще предложи 11.46 $ за акция - награда от към 18% по отношение на цената, при която завърши петъчната търговия на скъпите бумаги на Goldcorp на Уолстрийт. Сделката ще бъде финализирана, откакто получи нужните регулаторни утвърждения в няколко страни.

 Треска за злато обхвана вложителите
Треска за злато обхвана вложителите

Ценният метал нарастна с осем %, до момента в който S&P 500 изтри 14 %. Накъде ще се запъти цената му?

През последните месеци златодобивната промишленост бе подложена на рецензии от вложителите заради неприятното ръководство на капитала. Това, съчетано с намаляващите златни запаси и по-високите разноски за рандеман, накараха минните компании да търсят успеваемост на разноските.

Комбинираната компания ще се назовава Newmont Goldcorp. 65% от нея ще бъдат благосъстоятелност на актуалните акционери на Newmont, а 35% на акционерите на Goldcorp, написа Financial Post.

Очаква се тя да създава от 6 млн. до 7 млн. унции злато през идващите 10 години. През 2017 година Newmont създава 5.3 млн. унции от благородния метал, до момента в който Goldcorp е добила 2.6 млн. унции.

" Стратегическата аргументация за съчетание на Goldcorp с Newmont е мощно завладяваща на доста равнища ", споделя в изказване изпълнителният шеф на Goldcorp Дейвид Гарофало.

Според сътрудника му от Newmont Гари Голдбърг сливането ще спести до 100 млн. $ годишно преди данъчно облагане. Освен това Newmont Goldcorp ще продаде активи за 1-1.5 милиарда $ в границите на 2 години, с цел да усъвършенства производството на злато.

Резервите и ресурсите на обединената компания ще бъдат най-големите в златодобивната промишленост и ще бъдат ситуирани в удобни за този бизнес юрисдикции в Северна и Южна Америка, Австралия и Гана.

Newmont Goldcorp ще има 75% от потвърдените златни ресурси в Северна и Южна Америка, а към половината от общата й продукция (3 млн. унции) ще се създава в точно в този район.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР