Американската мечта се превръща в кошмар. Безредиците след смъртта на

...
Американската мечта се превръща в кошмар. Безредиците след смъртта на
Коментари Харесай

Дойче веле: Америка се саморазрушава

Американската фантазия се трансформира в призрачен сън. Безредиците след гибелта на Джордж Флойд и пандемията изваждат на показ дълбокото обществено неравноправие в Съединени американски щати. "Това е най-тежката рецесия от Втората международна война насам. "

Съединени американски щати затъват във вълна от принуждение. От Калифорния до Ню Йорк, от Минеаполис до Тексас: през последните дни в над 75 града имаше тежки безредици и конфликти. В Ню Йорк видяхме подпалени полицейски коли, в Лос Анджелис и на други места - плячкосани магазини.

"Това към този момент не са митинги. Това е опустошение ", възкликна кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети.

Безредиците бяха подбудени от насилствената гибел на Джордж Флойд - 46-годишен мъж от афроамерикански генезис, който издъхна откакто служител на реда притискаше гърлото му с коляно в продължение на 8 минути. Поредният случай на полицейско принуждение по отношение на тъмнокожи в Съединени американски щати.

"Не мога да вдишвам " - последните думи, изречени от поваления на земята Флойд, се трансфораха в девиз на митингите в цялата страна.

Протести, каквито Америка не беше виждала от десетилетия. Мъката и възмущението прераснаха в яд и принуждение.

Стотици хора стачкуваха в Лондон и Берлин поради гибелта на Джордж Флойд

Много американци са на ръба на отчаянието

Трагичната гибел на Флойд подхранва дебата за общественото разделяне в Съединени американски щати. А сегашната рецесия от ковид работи като катализатор на процеса, защото показва по-ясно от когато и да било неравенството в американското общество. Защото най-уязвими на вируса са тези, които преди началото на пандемията са нямали порядъчна работа, прилична здравна осигуровка и спестени пари.

В най-голяма степен това се отнася за тъмнокожите и за хората от латиноамерикански произход). При тях броят на инфектираните и умрелите е по-висок. Но не е единствено това. Много от тях са елементарни служащи. И в тази група от обществото бяха регистрирани най-вече загуби на работни места. Мнозинството американци, съставляващи бялата междинна класа, продължиха да работят от у дома. В множеството случаи получават цялостната си заплата. В този смисъл пандемията показва безпощадно обществените неравенства в Съединени американски щати.

"Това е най-тежката рецесия в страната от Втората международна война насам ", уверен е немският политолог и специалист за Съединени американски щати Кристиан Хаке.

Налице е мощна фрустрация против расизма, която бе подсилена от гибелта на Флойд и мина тук-там в безредици и грабежи. Но в същото време страната се бори с стопански и вътрешнополитически проблеми. И всичко това се случва на фона на пандемията от ковид, която води от ден на ден американци до обезсърчение, споделя Хаке. Според него, гибелта на Джордж Флойд е била "искрата, която подпали пожара в цялата страна ".

Сред протестиращите младежи има и доста бели американци, които са не по-малко гневни. Те не могат да понесат това, че страната им търпи полицейското принуждение и расизма. Фрустрирани са и тъй като Съединени американски щати се ръководят от президент-провокатор без политическа опция. Един президент, който още от началото на мандата си разединява американците, лъже ги и разсънва у тях най-низши инстинкти. Сега гибелта на Флойд и митингите форсират един от дълго време почнал развой: превръщането на американската фантазия в американски призрачен сън.

"Америка се саморазрушава ", споделя Хаке.

Стотици се събраха пред Белия дом поради гибелта на Джордж Флойд

Стратегията на Тръмп

Това несъмнено налива вода в мелницата на Тръмп. Това е неговата игра - да насъсква американците един против различен.

"Тръмп е първият държавен глава на Съединени американски щати, който се възприема като президент единствено на една част от американците ", споделя Юлиус ван де Лаар, работил преди време за предизборната акция на Барак Обама  Барак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на Съединени американски щати. Роден е на 4 август 1961 година в Хавай. Той е първият. Вместо да бъде президент на всички американци - бели и тъмнокожи, небогати и богати - той се грижи главно за белите гласоподаватели, които през ноември ще му оказват помощ да завоюва втори мандат, показва наблюдаващият.

Неговите неточности, позволени по време на пандемията, му излизат скъпо. За да отмести погледите от тях, Тръмп още веднъж залага на провокация. Това е неговата тактика: "Поляризирай, с цел да мобилизираш гласоподавателите ", показва политологът Хаке. Най-горчивото в цялата обстановка: по време на рецесии американците обичайно застават зад своя президент. Освен това Тръмп символизира доста от праамериканските полезности: материализма, егоизма, безцеремонното възприятие на безгранична независимост и една бяла надменност, която получава доста повече безмълвно утвърждение, в сравнение с можем да си представим ние в Европа, споделя Хаке. "Опасявам се, че в този момент доста бели американци се усещат доказани в възприятието си на предимство по отношение на тъмнокожите. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР