Американската космическа агенция НАСА обяви, че е открила осма планета,

...
Американската космическа агенция НАСА обяви, че е открила осма планета,
Коментари Харесай

НАСА откри нова планета с помощта на изкуствен интелект

Американската галактическа организация НАСА разгласи, че е разкрила осма планета, обикаляща към сходната на Слънцето звезда Кеплер 90 в съзвездието Дракон. Това е станало с помощта на изкуствен интелект, създаден от Гугъл и основан на потреблението на самообучаващи се логаритми. За задачата е употребен галактическият телескоп " Кеплер ".

Новооткритата планета, кръстена Kepler-09i, се намира на 2545 светлинни години от Земята. Нейната повърхнина е скалиста, като температурите са доста високи. Космическото тяло обикаля звездата си за малко повече от 14 земни денонощия.



От НАСА прецизираха, че до откритието се е стигнало, откакто компютърна стратегия се е научила да открива обекти по обработените данни от телескопа " Кеплер ". Изкуственият разсъдък е почнал да разпознава екзопланети като пояснява дребните промени в яркостта на звездата, когато планетата минава пред нея.

Учените съпоставиха компютърната стратегия с метода, по който невроните се свързват в човешкия мозък. Тази изкуствена така наречен " невронна мрежа " пресява данните от телескопа, с цел да откри какво се трансформира в тях и на какъв времеви интервал има промени. Според НАСА към този момент може да се удостовери, че и другите звезди в космоса могат да имат огромни фамилии от планети, тъкмо както Слънчева система.

В момента изкуственият разсъдък търси още планети, като се изследват към 600 звезди.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР