Американската космическа агенция НАСА  дава началото на едно от най-дръзките

Американската космическа агенция НАСА  дава началото на едно от най-дръзките ...

Исторически момент: Изстрелват сондата, която ще се „целуне“ Слънцето и ще издържи на жега от 1000 градуса.Американската космическа агенция НАСА  дава началото на едно от най-дръзките си начинания. В момента се изстрелва сателит, който ще се приближи възможно най-близо до Слънцето – по-близо от който и да е апарат в историята, съобщава Би Би Си.
 
Слънчевата сонда „Паркър“ ще отлети директно към външната атмосфера на нашата звезда, т.нар. корона. Очаква се апаратът да разбули мистериите около процесите, случващи се на повърхността на Слънцето. Твърди се, че той може да издържи на убийствената температура от 1000 градуса.
 
„Паркър“ ще бъде изстрелян в космоса с помощта на ракетата „Делта 4“. Тя ще излети от Кейп Канаверъл, щата Флорида.
 
„Делта 4“ ще отведе сондата до вътрешната част на Слънчевата система, като се очаква след шест седмици да профучи покрай Венера. След още шест седмици се очаква първата „среща“ със Слънцето.
 
„Паркър“ ще се намира едва на 6,16 млн. километра от врящата слънчева повърхност. „Може и да не ви звучи близо, но представете си, че Слънцето и Земята са на метър разстояние. Сондата „Паркър“ би била само на 4 см от Слънцето“, обяснява ученият д-р Ники Фокс.
 
„Тя ще бъде и най-бързият обект, създаван някога от човек, и ще пътува около Слънцето със скорост 690 000 км/ч – от Ню Йорк до Токио за под една минута“, допълва тя.

Превод и редакция: БЛИЦ 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ! 

 

Източник: blitz.bg