Американската космическа агенция изстреля новата, най-мощна в света, ракета от

...
Американската космическа агенция изстреля новата, най-мощна в света, ракета от
Коментари Харесай

50 години след Аполо: Започна лунната мисия на NASA Artemis I

Американската галактическа организация изстреля новата, най-мощна в света, ракета от лунната си стратегия с капсула за екипаж, заяви Асошиейтед прес. Тестовият полет започва 50 години след края на програмата „ Аполо “.

Ракетата беше изстреляна в ранните часове на сряда от галактическия център „ Кенеди “ във Флорида. Целта е постигане на лунната орбита. Програмата носи името " Артемис " (Артемида) на митологичната сестра на Аполон.

Ракетата е с дължина 98 метра. Това я прави по-къса и тънка от ракетите „ Сатурн V ”, с които 24 астронавти доближиха до Луната по програмата „ Аполо “ преди половин век. Настоящата ракета обаче е по-мощна, с двигателна сила от 4 млн. кг. Известна е като Space Launch System или SLS. Новата ракета е с два комплекта странични ускорители, които съставляват осъвременена версия на ускорителите на совалките на НАСА. Ускорителите се отделят за две минути, сходно на тези при совалките. Основната част би трябвало да падне в Тихия океан. По-малко от два часа след изстрелването горната част на ракетата изпраща капсулата „ Орион “ към Луната.

Името на високотехнологичната капсула е заето от това на най-яркото съзвездие в нощното небе. Тя е висока 3 м, по-широка от капсулите на „ Аполо “, с цел да побира четирима, а не трима астронавти. За този тестови полет се употребяват манекени. Един от тях е в действителен размер, облечен в оранжев костюм и заемащ мястото на командира, оборудван със датчици за трептения и ускоряване. Два други манекена, направени от материали, симулиращи човешки тъкани – глави и женски тела без крака, мерят галактическата радиация. Радиацията е измежду най-големите опасности при галактически полет. За разлика от ракетата, капсулата е изстрелвана и преди. Тя извърши два полета към Земята през 2014 година За тестовия полет към капсулата беше прикован сервизен модул на Европейската галактическа организация за задвижване и слънчева сила.

Според летателния проект полетът на ‚Орион “ би трябвало да продължи 25 дни от изстрелването до рухването му в Тихия океан. Толкова е планувано да не престават и пътуванията на астронавтите. Полетът до Луната лишава към седмица. Разстоянието е 386 000 км. След като приближи Луната, капсулата навлиза в далечна орбита и ще е на на разстояние от 450 000 км от Земята.

Големият тест на задачата е най-после, когато „ Орион “ навлиза в атмосферата със скорост 40 000 км в час по пътя си към рухването в Тихия океан. Топлинният щит е изработен от същите материали като капсулите на „ Аполо ", с цел да издържи на температура от 2750 градуса по Целзий. Новият дизайн обаче ще направи завръщането по-бързо и с постигане на по-високи температури.

Освен трите манекена, в капсулата има и 10 дребни спътника с размерите на кутия за обувки. НАСА чака някои от тях да се повредят поради ниските разноски и високия риск при конструирането им. „ Орион “ носи на борда си и няколко части от лунен камък, взети от Нийл Армстронг и Бъз Олдрин през 1969 година, както и болт от тяхната ракета.

„ Аполо “ към момента остава най-голямото достижение на НАСА. С технология от 60-те години, НАСА съумя единствено за осем години да изпрати хора на Луната - от полета на Алън Шепърд през 1961 година до кацането на Нийл Армстронг и Бъз Олдрин на Луната. Програмата „ Артемис “ съществува повече от 10 години, като надгражда краткотрайната стратегия „ Constellation " („ Съзвездие " ). 12 астронавти са стъпвали на Луната от 1969 година до 1972 година в границите на програмата " Аполо ". Престоят им е бил не повече от три дни. „ Артемис “ планува престояване на астронавти на естествения сателит от към седмица. Целта е непрекъснато наличие, което да приготви за изпращане на хора на Марс.

През 2024 година се планува втори тестови полет. Четирима астронавти ще обиколят Луната и ще се върнат. Около година по-късно НАСА възнамерява да изпрати още един екипаж от четирима души, от който двама ще стъпят на лунната повърхнина. „ Орион “ няма личен луноход като „ Аполо “. НАСА нае от „ Спейсекс “ на Илън Мъск кораба „ Старшип “ за първото кацане на Луната. Две други частни компании създават костюми за астронавтите. „ Старшип “ би трябвало да води астронавтите до лунната повърхнина и след това назад до капсулата.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР