Американската корпорация Монсанто тайно е финансирала академични проучвания, показващи много

...
Американската корпорация Монсанто тайно е финансирала академични проучвания, показващи много
Коментари Харесай

Монсанто тайно финансирали позитивни проучвания за пестицида Roundup

Американската корпорация " Монсанто " скрито е финансирала университетски изследвания, показващи " доста тежки въздействия " върху земеделието и околната среда, в случай че техният пестицид Roundup ( " Раундъп " ) бъде неразрешен. Това е открило следствие, представено от " Гардиън ".

Проучванията са били употребявани от Националния съюз на земеделските производители във Англия и други, с цел да лобират сполучливо против европейската възбрана през 2017 година на пестицида. В резултат на разкритията, Националният съюз на земеделските производители към този момент промени информацията си за глифозата ( " Раундъп " е комерсиалното му наименование), с цел да разгласи източника на проучването.

" Монсанто " беше добита от агрохимическата многонационална корпорация " Байер " през 2018 година, като от " Байер " обявиха, че това, че изследванията не са обявили финансирането си нарушава правилата на компанията. Авторите на изследванията обаче обявиха, че финансирането не било повлияло върху работата им, а редакторът на списанието, в което те са оповестени, настояха, че публикациите няма да бъдат оттегляни или променяни.

Глифозатът се продава от " Байер " като Roundup и е най-използваният в света пестицид. Агенцията за рака към Световната здравна организация (СЗО) разгласи, че глифозатът е " евентуално канцерогенен за хората " през 2015 година, само че няколко интернационалните организации, в това число Европейския орган за сигурност на храните, след това стигнаха до противоположни изводи.

Миналата година съдилищата в Съединени американски щати постановиха " Монсанто " да изплати обезщетение до 2 милиарда $ на хора с рак, като против тях са заведени още доста правосъдни каузи. " Байер " съобщи, че " стои напълно зад продуктите си на основата на глифозата ".

Новите разкрития са съсредоточени върху изследвания, оповестени през 2010 и 2014 година от откриватели от ADAS (най-голямата самостоятелна консултантска компания във Англия в региона на земеделието и околната среда, предоставяща решения за възстановяване на околната среда и обезпечаването на питателните доставки). Анализите стигат до заключението, че " загубата на глифозата би предизвикало доста тежки въздействия върху селското стопанство и околната среда във Англия ". Те допуснаха 20% спад в производството на пшеница и рапица. Други откриватели от друга консултантска компания Andersons Centre споделиха: " Смятаме, че това може да е много високо. "

Хербицидът глифозат разрешава засаждане без оран, което оказва помощ да се спре отделянето на въглероден диоксид в атмосферата. Изследването на ADAS сподели 25% нарастване на излъчванията на парникови газове - нарастване с 12 млн. тона годишно - в случай че глифозатът бъде неразрешен.

Изследването на ADAS е било употребявано от Националния съюз на земеделските производители за лобиране против възбраната на Европейски Съюз през 2017 година, когато се обмисляше подновяването на лиценза за глифозата. Отрасловата лобистка група Glyphosate Task Force (сега преименувана на Glyphosate Renewal Group) също е употребила изследванията, както и Асоциацията за отбрана на културите.

Въпреки петиция, подписана от 1,2 млн. жители, призоваваща за възбрана, лицензът на пестицида беше възобновен за пет години.

Тайното финансиране на изследванията на ADAS беше разкрито от немската активистка група за бистрота LobbyControl. През декември LobbyControl разкри две немски изследвания в поддръжка на глифозата, които са били отчасти финансирани от " Монсанто ", и оповестени през 2011 и 2015 година, без финансирането да бъде заявено. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР