Американската корпорация Google и принадлежащия ѝ компания YouTube ще заплатят

...
Американската корпорация Google и принадлежащия ѝ компания YouTube ще заплатят
Коментари Харесай

Google ще плати 170 млн. долара глоба за незаконно събиране на лични данни на деца в YouTube

Американската корпорация Гугъл и принадлежащия ѝ компания YouTube ще заплатят санкция от 170 млн. $ за споразумяване на извънсъдебно съглашение по обвинявания от страна на Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати (FTC), че известната компания за видеострийминг е събирала нелегално персонални данни от деца без единодушието на техните родители.

Компанията се съгласи в сряда да направи промени в своята политика за дискретност в допълнение към съглашението за санкция в размер на 170 милиона $, от които 136 милиона $ ще отидат за Федералната комерсиална комисия и 34 милиона $ за щата Ню Йорк.

Глобата е най-голямата, която до момента федералната организацията е налагала по отношение на Гугъл и респективно по отношение на компания-майка Alphabet, макар че тя е доста по-малка по мярка спрямо санкцията от 5 милиарда $, която комисията наложи на Фейсбук по-рано тази година по обвинявания за нарушение на поверителността на персонални данни.

FTC и прокуратурата на Ню Йорк са почнали следствието против Гугъл и YouTube през 2018 година Те стигат до извода, че YouTube е събирала благодарение на cookie персонална информация за феновете на своите детски канали. Става дума за деца под 13 години, без да е желано позволение от родителите им. Получените данни YouTube е употребила за проявление на таргетирана реклама.

През 2015 година YouTube сътвори настрана приложение за детското си наличие - YouTube Kids, в което не се събират персонални данни на потребителите. През юни т.г. " Уолстрийт джърнал " заяви, че компанията има намерение да придвижи в YouTube Kids цялото си детско наличие, поради почналото следствие на FTC и прокуратурата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР