Американската корпорация Google и принадлежащия ѝ компания YouTube ще заплатят глоба

Американската корпорация Google и принадлежащия ѝ компания YouTube ще заплатят глоба ...

Google ще плати 170 млн. долара глоба за незаконно събиране на лични данни на деца в YouTube.


Американската корпорация Google и принадлежащия ѝ компания YouTube ще заплатят глоба от 170 млн. долара за уреждане на извънсъдебно споразумение по обвинения от страна на Федералната търговска комисия на САЩ (FTC), че известната компания за видеострийминг е събирала незаконно лични данни от деца без съгласието на техните родители.

Компанията се съгласи в сряда да направи промени в своята политика за поверителност в допълнение към споразумението за глоба в размер на 170 милиона долара, от които 136 милиона долара ще отидат за Федералната търговска комисия и 34 милиона долара за щата Ню Йорк.

Глобата е най-голямата, която досега федералната агенцията е налагала спрямо Google и респективно спрямо компания-майка Alphabet, въпреки че тя е много по-малка по размер в сравнение с глобата от 5 млрд. долара, която комисията наложи на Facebook по-рано тази година по обвинения за нарушаване на поверителността на лични данни.

FTC и прокуратурата на Ню Йорк са започнали разследването срещу Google и YouTube през 2018 г. Те стигат до извода, че YouTube е събирала с помощта на cookie лична информация за зрителите на своите детски канали. Става дума за деца под 13 години, без да е искано разрешение от родителите им. Получените данни YouTube е използвала за показване на таргетирана реклама.

През 2015 г. YouTube създаде отделно приложение за детското си съдържание - YouTube Kids, в което не се събират лични данни на потребителите. През юни т.г. "Уолстрийт джърнал" съобщи, че компанията възнамерява да пренесе в YouTube Kids цялото си детско съдържание, заради започналото разследване на FTC и прокуратурата.

Източник: mediapool.bg