Американската конституция отрежда на Конгреса законодателната власт. През следващите дни

...
Американската конституция отрежда на Конгреса законодателната власт. През следващите дни
Коментари Харесай

Какво ще стане, ако Америка спре да плаща дълга си

Американската конституция отрежда на Конгреса законодателната власт. През идващите дни политическият орган може да придобие и метафизическа мощ: да трансформира изцяло немислимото в твърда действителност. Ако не успее в точния момент да увеличи тавана на американския дълг, Конгресът може да докара страната до първия ѝ върховен дефолт в актуалната история. Срив на фондовите пазари, скок на безработицата, суматоха в цялата световна стопанска система - всичко това към този момент е в полето на вероятното.

Американската конституция отрежда на Конгреса законодателната власт. През идващите дни политическият орган може да придобие и метафизическа мощ: да трансформира изцяло немислимото в твърда действителност. Ако не успее в точния момент да увеличи тавана на американския дълг, Конгресът може да докара страната до първия ѝ върховен дефолт в актуалната история. Срив на фондовите пазари, скок на безработицата, суматоха в цялата световна стопанска система - всичко това към този момент е в полето на вероятното.

Как ще се случи това е ясно. Америка има време почти до 1 юни да увеличи лимита на дълга си - политически избрания таван на общите брутни федерални заеми, който сега е 31.4 трлн. $ - или ще ѝ свършат парите, с които да покрива отговорностите си: от заплати за военните до чекове за пенсионерите и обслужване на облигационни заплащания.
Епизод следващ от сагата с дълга
Страната и в предишното се е сблъсквала с сходни крайни периоди, което успокоява наблюдаващите, че в последния миг тя още веднъж ще увеличи лимита на дълга си. Но нейните политици са по-неотстъпчиви, в сравнение с при предходни противодействия. Републиканският ръководител на Камарата на представителите Кевин Маккарти упорства за фрапантни съкращения на разноските, с цел да резервира своето тясно, войнствено болшинство. Предложението на републиканците през 2024 година някои федерални разноски да се върнат на равнището от 2022 година би представлявало почти 25% понижение в действително изражение, което съвсем ще унищожи законодателните достижения на президента Джо Байдън за вложения в зелена сила и може да хвърли стопанската система в дълбока криза.
Реклама
Очаквано, това не е работещ проект за демократите, които също така се опълчват на настояванията на републиканците за стягане на условията за получателите на обществени помощи. Преговорите се провалиха няколко пъти през последната седмица, преди да бъде реализирана сделка. Сложността се добавя от намесата на Доналд Тръмп, който означи, че следствията от това Америка да банкрутира " може да не са нищо изключително " - знак на равнодушие, който насърчи републиканците. Цялостното успокоение на фондовите тържища през последния месец отразява всеобщото мнение измежду вложителите, че в последна сметка ще бъде реализиран компромис. Това може да се окаже преждевременно. Освен това всяко съглашение може просто да удължи тавана на дълга единствено с още година или две, което значи, че евентуално Америка за следващ път ще се окаже в същата каша.
План Б
Министерството на финансите в съдействие с Федералния запас има авариен проект, в случай че Конгресът не увеличи тавана на дълга. Известен като " приоритизиране на заплащанията ", той би предотвратил несъблюдение посредством заплащане на лихви по облигации и в допълнение орязване на други отговорности. Но слагането на притежателите на облигации пред пенсионерите и бойците би било неприятно и може да се окаже неустойчиво. Нещо повече, приоритизирането ще разчита на продължаващи постоянни аукциони, които да заменят падежиращите държавни облигации. Няма гаранция, че вложителите ще се доверят на такова нефункционално ръководство. С всеки минал ден американският банкрут ще се обрисува като все по-сериозен риск.

Дефолтът може да пристигна в две форми - къса рецесия или по-дълга. Въпреки че следствията и от двете биха били пагубни, второто би било доста по-лошо. Така или другояче Фед ще играе решаваща роля в удържането на последиците; тази роля обаче се свежда до ограничение на вредите. Независимо от дейностите на централната банка всеки пазар и стопанска система по света ще почувстват болката.

Америка е най-големият пазар на държавен дълг в света: с 25 трлн. $ облигации в ръцете на обществото, той съставлява към една трета от целия световен пазар. Държавните скъпи бумаги се преглеждат като най-хубавия безрисков актив, който предлага обезпечена възвращаемост за корпоративни парични мениджъри, други държавни управления, огромни и дребни инвеститори; и като основа за ценообразуване на други финансови принадлежности. Те стоят в основата на ежедневните парични потоци. Краткосрочното " репо " кредитиране в Америка на стойност към 4 трлн. $ дневно, което е свежата кръв на международните финансови пазари, значително се реализира, като употребява трежърита за поръчителство. Цялата тази инфраструктура ще бъде сложена под подозрение.
Реклама Денят X
По формулировка неизпълнението в началото би представлявало временен раздор. Служител на Фед споделя, че то би наподобявало ликвидна рецесия. Да приемем, че държавното управление просрочва отговорностите си по бондове и облигации, дължими след " датата Х ", когато му свършат парите (по калкулации на Министерството на финансите това е 1 юни, или може би малко по-късно, според от данъчните постъпления). Търсенето на дълг с по-късен падеж може да остане устойчиво с помощта на допускането, че Конгресът скоро ще се вразуми. Всъщност към този момент се вижда по какъв начин ще наподобява разминаването. Съкровищните бонове с падеж през юни сега имат годишна рентабилност към 5.5%; тези през август са по-близо до 5%. Тази разлика евентуално внезапно ще се разшири при положение на несъблюдение. Цената на застраховката против дефолт на американския държавен дълг, измерена посредством суапове за кредитно несъблюдение, внезапно скочи през последните няколко месеца до рекордно високо равнище.
Ролята на Фед
Първо, Федералният запас ще третира просрочените скъпи бумаги по този начин, както третира елементарните, като ги приема за поръчителство за заеми от централната банка и евентуално даже непосредствено ги купува. На процедура Федералният запас ще заменя обезценения дълг с добър дълг, приемайки, че държавното управление ще извърши заплащане по неизпълнените скъпи бумаги с известно закъснение. Въпреки че през 2013 година ръководителят на Федералния запас Джером Пауъл разказа сходни стъпки като " отвратителни ", той също сподели, че " при избрани условия " би ги приел. Федералният запас внимава както да се не въвлече в политически спор, по този начин и да не предприеме дейности, които, наподобява, директно поддържат федералния недостиг. В последна сметка обаче желанието му да предотврати финансов безпорядък съвсем сигурно ще надделее над тези опасения.

Отговорът на Фед би основал абсурд. Доколкото неговите дейности съумеят да стабилизират пазарите, те ще понижат нуждата политиците да вършат взаимни отстъпки. Освен това ръководството на финансова система, частично основаваща се на неплатени скъпи бумаги, би донесло провокации. Системата за сетълмент на трежърита Fedwire е програмирана да заличава книжата след приключване на падежа. Министерството на финансите съобщи, че ще се намеси и ще удължи оперативните падежи на просрочените ДЦК, с цел да подсигурява, че ще могат да се трансферират. Въпреки това е елементарно да си представим по какъв начин тази спонтанна система в един миг се разпада. Най-малкото вложителите биха поискали по-висока рента, с цел да компенсират риска, което ще докара до стягане на кредитните условия на международните пазари.
Ударни талази
Както и да се развие този развой, Америка към този момент ще е в плен на рискови фискални ограничавания. Правителството няма да е в положение да заема пари, което значи, че ще би трябвало да редуцира разноските с разликата сред настоящите данъчни доходи и разноски - еднократно понижение от към 25%, съгласно анализатори от тинк-танка Brookings Institution. Изследователската компания Moody`s Analytics пресмята, че непосредственият резултат от банкрута ще е стесняване на американската стопанска система с близо 1%, а равнището на безработица ще се увеличи от 3.4% на 5%, оставяйки към 1.5 млн. души без работа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР