Американската компания за споделено пътуване Uber забърка грандиозен скандал, който

...
Американската компания за споделено пътуване Uber забърка грандиозен скандал, който
Коментари Харесай

Financial Times съобщи за грандиозен глобален скандал, 57 милиона души по света за засегнати!

Американската компания за споделено пътешестване Uber забърка величествен скандал, който може да докара до проблеми с управляващите на всички пазари, на които оперира. Стартъпът съзнателно не е съобщил на консуматори и регулатори за гигантска хакерска офанзива, довела до открадването на адресите и телефонните номера на към 57 млн. пасажери и водачи на Uber, оповестява Financial Times, представен от profit.bg

От прокуратурата на Ню Йорк към този момент показаха, че започват следствие по тематиката, което идва като сигнал, че доста други страни по света могат да последват този образец.

От Uber знаят, че данните на потребителите са били хакнати през декември 2016 година, само че вместо да оповестяват на управляващите и пострадалите, компанията взема решение да заплати 100 хиляди $ на хакерите, направили нападението, с цел да унищожат открадната информация, признават от стартъпа.
Изпълнителният шеф Дара Косровшахи, който пое ръководството на Uber през септември тази година, сервира извинения за кашата и уточни, че е стартирал следствие по случая, незабавно щом е схванал за обстановката.

Освен това Косровшахи е изискал оставката на един от топ мениджърите в Uber Джо Съливан, началник Сигурност, който има предходен опит като федерален прокурор и началник по сигурността във Фейсбук.

Новината идва в извънредно сензитивен миг за компанията, която работи по завършването на капиталова договорка с консорциум, воден от SoftBank, която може да доближи стойност от 10 милиарда $. „ Нищо от това не трябваше да се случва и няма да диря извинения за обстановката “, споделя Дара Косровшахи в изказване.

„ Не мога да изтрия предишното, само че мога да поема ангажимент от името на всеки чиновник на Uber, че ще си вземем поука от нашите неточности. Променяме метода, по който вършим бизнес “, споделя изпълнителният шеф на компанията. Личните данни на към 7 млн. водачи на Uber, в това число номерата на шофьорските книжки на към 600 хиляди американски водачи, са били откраднати от хакерите, дружно с данните на към 50 млн. пасажери.

От компанията показват, че към този момент са уведомили регулаторите по света и персонално са потърсили засегнатите американски водачи. Въпреки хакерската офанзива, Uber не са засичали необикновена интензивност по засегнатите сметки, разкрива лице, осведомено с следствието. Реално откраднатата информация не визира неща, като номера на кредитни карти или история на пътуванията.

Ако компанията не беше прикрила казуса и не бе платила на хакерите, вероятно ударът нямаше да докара до правни последици. Положението обаче е друго.

Кати Мосурис, създател на Luta Security, изяснява, че по закон фирмите са длъжни да рапортуват на управляващите за хакерски офанзиви в „ рационален период “. „ Очевидно е, че това лиши към година за Uber, което не наподобява като „ рационален период “ “, споделя тя.

Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати и европейските регулатори вероятно ще проверяват офанзивата, счита Мосурис. По думите й, да се заплаща на хакери е много необичайно, защото това може да ги предизвика да повторят упражнението в бъдеще, в търсене на още пари.
„ Голяма част от шока и разочарованието идва от обстоятелството, че Uber са платили, с цел да прикриват това цяла година “, споделя Ковсик Гурусвами, началник Технологии в Menlo Security.

Обикновено компании заплащат на хакери, когато са ударени от вируси, които изискват заплащането на дребна сума, с цел да откриптират файловете, съхранявани на твърдия диск на инфектирания компютър. Дори и в тези случаи, Федералното бюро за следствия поучава да се заобикалят заплащанията.
Един от последните сходни случаи бе, когато медицинският център Hollywood Presbyterian заплати през предходната година 17 хиляди $ под формата на биткойн на хакери, иззели контрола над компютърните системи на болничното заведение.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР