Американската компания за споделени пътувания и доставки Uber привлече инвестиция

...
Американската компания за споделени пътувания и доставки Uber привлече инвестиция
Коментари Харесай

Uber осигури инвестиция от $1 милиард за подразделението си за автономни коли

Американската компания за споделени пътувания и доставки Uber притегли инвестиция от 1 милиард $ за подразделението си за самостоятелни коли. Средствата идват преди американският снабдител да е излязъл на борсата, за което той разгласи публично желанията си.

Източникът на вложенията са три японски компании - компанията за автомобилна техника Denso, Toyota Motor и SoftBank, написа Bloomberg. Те купиха дялове от подразделението за производството на самостоятелни коли, чиято стойност възлиза на 7,25 милиарда $. Сделката идва в основен миг за Uber и ще е от огромна изгода, защото американската компания регистрира загуба от 3 милиарда $ за миналата година.

Uber обществено разгласи, че се готви да излезе на борсата и да набере $10 милиарда $. Ако това се случи, американският снабдител ще записва едно от най-големите обществени предлагания. При триумф, компанията за самостоятелни коли ще получи пазарна оценка от 100 милиарда $.
 Може ли Uber в действителност да коства $100 милиарда?
Може ли Uber в действителност да коства $100 милиарда?

Компанията скоро ще излезе на борсата и ще получим отговора

Инвестициите на японските компании са втората огромна договорка преди общественото предложение. По-рано основният изпълнителен шеф на Uber Дара Хосровшахи съобщи, че компанията се е съгласила да придобие съперника си в Близкия Изток - транспортната компания Careem за 3,1 милиарда $.

Очаква се обаче Uber да продължи да има разноски, което може да не се хареса на вложителите. През миналата година компанията е похарчила 457 милиона $ за софтуерни вложения.

Прогнозите са, че договорката с японските вложители би трябвало да завърши през третото тримесечие. Toyota и Denso дружно ще вложат 667 милиона, а SoftBank - 333 милиона в отдела за самостоятелните коли.

И преди тази инвестиция SoftBank беше най-големият акционер в Uber с дял от 16 %, следвана от Toyota.

След договорката бордът на шефовете ще бъде изменен. В него ще влязат шест члена на Uber, един на Toyota и един на SoftBank.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР