Американската компания Uber, която е популярна по цял свят заради

...
Американската компания Uber, която е популярна по цял свят заради
Коментари Харесай

Разкрития: Uber използвала бивши агенти на ЦРУ за шпионаж

Американската компания Uber, която е известна по целия свят поради таксиметровите си услуги, е наемала някогашни чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ, с цел да наблюдават съперниците и да научава комерсиалните им секрети, съобщи ABC.
Признанието за практиката е направено от някогашен управител на компанията и то пред съд в Сан Франциско. Става въпрос за Ричард Джейкъбс, който се яви пред съда по дело за кражба на технологии, по което компанията Waymo, разработваща безпилотни коли, има искания към Uber.
Според Джейкъбс, Uber е наемала и някогашни чиновници в Централно разузнавателно управление на САЩ с цел да оказват помощ на компанията да прониква в компютърните мрежи на съперниците. Според него интервенциите са се правили отвън Съединени американски щати.
В Uber Джейкъбс отговаряше за сигурността, само че беше уволнен преди седем месеца. След това юристът му изпрати в съда 37-странично писмо в което твърди, че наетият от Uber екип се е занимавал с кражба на търговски секрети и по-късно се опитвал да замете следите с потребление на специфични компютри и устройства, които прикриват " цифрови следи ", написа БГНЕС.
Джейкъбс удостовери в съда данните и по-късно Waymo изиска от съдията да отсрочи началото на чуванията всъщност, които трябваше да стартират през идната седмица, с цел да има време за събиране на спомагателни доказателства.
Waymo е част от холдинга Alphabet, компанията-майка на Гугъл. През февруари тя изиска възбрана за Uber и дъщерната ѝ компания Otto да употребява технологии за безпилотен автомобил. Waymo упрекна Uber и Otto в кражба на технологии и по-конкретно на специфичния лазерен радар (наричан лидар), който е предопределен за потребление в безпилотните коли. Компанията изиска и парична отплата от 1,9 милиарда $. Waymo твърди, че съоснователят на Otto Антъни Левандовски е откраднал над 14 хиляди конфиденциални компютърни файла, измежду които и чертежи на лидара.
През август Otto стана благосъстоятелност на Uber против 680 милиона $. През май Uber уволни Левандовски от поста водещ инженер като изясни действието си с отвращение да спомага на лицата, които проверяват това дело. В същото време компанията отхвърля напълно обвиняванията по собствен адрес.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР