Американската компания Rivian Automotive, която беше основана от бивши топ-мениджъри

...
Американската компания Rivian Automotive, която беше основана от бивши топ-мениджъри
Коментари Харесай

Американци изпревариха Tesla с електрически пикап

Американската компания Rivian Automotive, която беше учредена от някогашни топ-мениджъри в McLaren и Harley-Davidson, показа първия си модел – електрически пикап R1T. Всъдеходът, чието серийно произвеждане ще започва през 2020 година, ще се продава на начална цена от 61 500 $.

По своите габарити Rivian R1T превъзхожда Mercedes-Benz X-Class, като е със 135 мм по-дълъг и с 95 мм по-широк от него. В същото време дистанцията сред двете оси е по-малко – 3075 мм против 3150 мм. Пътният луфт на модела е 360 мм, което му разрешава да преодолее трап с дълбочина до метър.
С излизането на сходен автомобил на пазара Rivian Automotive ще изпревари Tesla, която също възнамерява за предложи пикап на ток. Компанията на Илон Мъск даже сподели скици на модела, като неотдавна даже разгласи, че той ще има „ галактически дизайн и технологии”. Пикапът на Tesla ще бъде с два електромотора, въртяща се платформа, като ще има и особено окачване, което се настройва по отношение на товара.

Уникалната дарба на модела на Rivian е спомагателен багажник с размер 350 литра, който е ситуиран сред кабина и товарната платформа. Има и още един багажник под предния похлупак – там, където при общоприетите коли се слага мотора. Неговият размер е 330 литра. Товароподемността на R1T е 800 кг., като машината ще може да тегли товар до 3300 кг.

Задвижването на Rivian R1T става с 4 електромотора със сумарна мощ 760 к.с. и 1120 Нм въртящ миг. Ускорението от 0 до 96 км/ч (60 благи по американския стандарт) лишава 3,1 секунди, а пробегът с едно зареждане зависи от потенциала на батериите (105, 135 или 180 кВт/ч). Съответно той ще варира от 400 до 640 км.
За отбрана на батериите долната част на пикапа ще бъде усилена с въглеродни влакна и кевлар. Електромобилът ще бъде оборудван с адаптивно окачване, дигитален приборен панел и инфорамционно-развлекателна система със сензорен екран.

Производството на модела ще се осъщестява в някогашния цех на Mitsubishi Motors в град Нормал, щата Илинойс. Предприятието беше купено от Rivian преди година за 16 млн. $. Произведствените мощности в него разрешават сглобяването на 350 000 коли на година, само че проектите на компанията са по-скромни – постигане на 60 000 бройки през 2025 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР