Американската компания Модерна обяви, че първата доставка от произведените от

...
Американската компания Модерна обяви, че първата доставка от произведените от
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знаете за ваксината на Модерна. За кого е подходяща?

 Американската компания " Модерна " разгласи, че първата доставка от създадените от нея 2400 дози на имунизацията против COVID-19 ще дойде в България на 13 януари. Малко по-късно през днешния ден от здравното министерство разпространиха листовката на медикамента, както направиха и този на Пфайзер-Бионтех в края на 2020 година

Проф. Гетов разкри какви са разликите сред имунизациите на " Пфайзер " и " Модерна "

От данните излиза наяве, че продължителността на обезпечената отбрана е незнайна, защото тя към момента се открива от настоящи клинични изпитвания.

Медикаментът е предопределена за  " лица на 18 и повече години ", а за тези на по-малка възраст сигурността и ефикасността  " към момента не са открити, липсват данни ".

Препоръчва се втората доза да се приложи 28 дни след първата. Проблем може да има при трансплантираните и онкоболни пациенти, защото тяхната имунна система е компрометирана. От " Модерна " прецизират, че ефикасността при тях  " може да бъде по-ниска ".

Лекарственият артикул е позволен за приложимост по така наречен схема  " разрешаване под изискване ", защото за него се чакат спомагателни данни.

Най-често съобщаваните нежелани реакции са:

Болка на мястото на инжектиране (92%)

Умора (70%)

Главоболие (64,7%)

Миалгия (61,5%)

Артралгия (46,4%)

Втрисане (45,4%)

Гадене/повръщане (23%)

Аксиларно подуване/болезненост (19,8%)

Треска (15,5%)

Подуване на мястото на инжектиране (14,7%)

Зачервяване (10%)

Възможно е и подуване на лимфните възли. Обикновено обаче нежеланите реакции са леки или умерени по интензитет и отшумяват за няколко дни след имунизацията.

За бременните:

Има ограничен опит с потреблението на COVID-19 Vaccine Moderna при бременни дами.

Проучвания при животни не демонстрират директни или непреки нездравословни резултати, свързани с бременността, ембрионалното/феталното развиване, раждането или постнаталното развиване.

Приложението на COVID-19 Vaccine Moderna по време на бременност би трябвало да се обмисля единствено когато евентуалните изгоди надвишават всевъзможни евентуални опасности за майката и фетуса.

Не е известно дали COVID-19 Vaccine Moderna се екскретира в кърмата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР