Американската журналистка Алсу Курмашева е била задържана след посещение на

...
Американската журналистка Алсу Курмашева е била задържана след посещение на
Коментари Харесай

Втората американска журналистка Алсу Курмашева е арестувана в Русия

Американската журналистка Алсу Курмашева е била арестувана след посещаване на фамилията си в съветския град Казан и в този момент е изправена пред обвинявания, споделиха нейни сътрудници.

Редактор на финансираното от Съединени американски щати Радио Свободна Европа/Радио Свобода в Прага, тя беше краткотрайно арестувана на 2 юни.

Тя беше арестувана още веднъж в сряда и упрекната, че не се е записала като задграничен сътрудник, което планува затвор до пет години.

Г-жа Курмашева е вторият американски публицист, арестуван в Русия тази година.

Кореспондентът на Wall Street Journal в Москва Еван Гершкович, на 31 години, беше задържан през март и упрекнат в шпионаж. По-рано този месец съд в Москва отхвърли обжалване и му подреди да остане в ареста.

Неговият шеф и държавното управление на Съединени американски щати изрично отхвърлят ​​обвиненията и споделят, че той е под стража държани за търговия за съветски жители в ареста на Съединени американски щати или техните съдружници.

Алсу Курмашева, която има както американско, по този начин и съветско поданство, работи за татарско-башкирската работа на RFE/RL. Татарският и башкирският са тясно свързани езици, говорени от коренното население в два централни съветски района.

Според RFE/RL госпожа Курмашева, която живее в Чехия, пътува до Казан в края на май по незабавна фамилна потребност. Тя беше арестувана, до момента в който чакаше противоположния си полет, а съветският и американският й паспорт бяха иззети.

Властите я упрекнаха, че не се е записала като непознат сътрудник и че е събирала информация от името на непознати държавни управления, съгласно Tatar Inform, локален държавен новинарски уебсайт. < /p>

Дмитрий Колезев, изтъкнат съветски публицист, написа, че законът, по който е упрекната госпожа Курмашева, е написан толкоз необятно, че събирането даже на съществена информация за военния личен състав, като да вземем за пример имена и номера на единици, могат да бъдат неразрешени. „ Те взеха още един пленник “, добави той.

Работата на госпожа Курмашева постоянно се концентрира върху проблемите, пред които са изправени етническите малцинства в Централна Русия.

Независими съветски медийни организации и наблюдаващи на свободата на печата настояват, че репресивните закони се употребяват рутинно от съветските управляващи за тормоз над публицисти и стилизиране на самостоятелното репортажи.

Редица публицисти и критици на Кремъл бяха избрани като „ непознати сътрудници “, в това число носителят на Нобелова премия за мир Дмитрий Муратов.

През септември предходната година Иван Сафронов, който е работил за Комерсант и Ведомости, беше наказан на 22 години затвор по обвинявания в държавна измяна.

През март студентът Дмитрий Иванов беше наказан на осем години и половина затвор за „ разпространяване на подправена информация “ за съветската войска в приложението за известия Telegram.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР