Американската икономика ще се насочи към рецесия в началото на

...
Американската икономика ще се насочи към рецесия в началото на
Коментари Харесай

Дейвид Розенберг: Ще е чудо, ако избегнем рецесия. Близо сме до 2008 г.

Американската стопанска система ще се насочи към криза при започване на 2024 година

Това предвижда топ икономистът Дейвид Розенберг, представен от BusinessInsider.

В изявление за подкаста Forward Guidance на Blockworks, президентът на Rosenberg Research & Associates съобщи, че комбинацията от историческото повишение на лихвените проценти от страна на Федералния запас, по-слабите потребителски разноски и утежняването на кредитирането сочат към иден спад.

" Ако не се неистина, претърпяваме най-големия лихвен потрес от 1981 година насам. Последва 1982 година, когато апропо, преминахме през нелека криза. Част от това влияние беше притъпено от продължителното влияние на фискалните тласъци. Мисля, че в случай че в този момент избегнем тази дребна криза, ще бъде знамение ", добави той.

Той също по този начин предизвести, че към момента има възможност за ново повишение на лихвите и че 11 от последните 14 цикъла на повишение са приключили с криза. " Готов съм да дам към шест месеца ", отговори икономистът на въпрос за прогнозата му за криза.

Мнението на Розенберг към този момент не е консенсусно на Уолстрийт, а прогнозите за неминуем спад отстъпиха през 2023 година Икономистът на Morgan Stanley Сет Карпентър да вземем за пример съобщи по-рано тази седмица, че спадащата инфлация и постоянният напредък са рецепта за меко приземяване, а Bank of America също показа по-оптимистични стопански прогнози.

Розенберг обаче призна, че е подценил какъв брой ще похарчат потребителите от чековете със тласъци през пандемията на стойност 2 трилиона $ и че не е отчел разноските " YOLO " и " FOMO " - т.е. " живееш единствено един път " и " боязън от пропускане на нещо ".

" Това, което не знаем, е по какъв начин в действителност се държи американският консуматор без цялостното влияние на тези стимулиращи чекове. Всяко пени от тях беше изхарчено. ", добави той.

И до момента в който спестяванията се стопяват, работните места не понижават толкоз бързо, колкото желаят политиците, а търговците на дребно като Macy's, Kohl's и Lowe's регистрират слаб трафик. " През идващите няколко месеца към този момент няма да приказваме за резистентност на потребителите ", уверен е още Розенберг.

Според него скокът на просрочените отговорности по заеми припомня на ипотечната рецесия от 2008 година

Банките стягат стандартите си за разпределяне на заеми и това се отразява на потребителите и качеството на заемите.

" Ние просто заменихме кредитните карти с това, което се случи с високорисковите ипотечни заеми преди 15 години ", споделя Розенберг.

" Така стартира рецесията ", продължава той. " Тя стартира със забележителна ерозия на кредитното качество в един съответен клас активи, а тъкмо в този момент я виждаме при кредитните карти и тя не е за занемаряване, макар че не е при жилищните ипотеки както през 2008 година ", добавя топ икономистът от Уолстрийт.

 

 

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР