Американската икономика неизбежно ще изпадне в рецесия до една година,

...
Американската икономика неизбежно ще изпадне в рецесия до една година,
Коментари Харесай

Часът на разплатата. С какво се сблъска икономиката на САЩ

Американската стопанска система неизбежно ще изпадне в криза до една година, уверени са западни анализатори. Властите не престават да покачват лихвите в опит да лимитират рекордната инфлация. Това обаче предизвика увеличение на безработицата и икономическа криза. Какво ги чака Съединените щати в близко бъдеще?

Рецесията е неизбежна

Икономистите на “Блумбърг ” предвиждат криза в Съединените щати до октомври 2023 година със 100% възможност. Спадът в производството ще настъпи заради рекордната инфлация. През септември на годишна база той възлиза на 8,2 на 100. Зад океана не са привикнали с това. През последното десетилетие цените се повишаваха с по-малко от два % годишно.

Новите условия обаче ги карат да стягат коланите - хората икономисват от храна и бензин. Горивата съставляват лъвския дял от разноските на семействата. Близо половината американци упрекват Джо Байдън за покачването на цените. Държавният глава не е склонен с изказванията: да вземем за пример в Калифорния, съгласно него, галон гориво " постоянно коства седем $ ".

Тези думи на демократа провокираха отвращение измежду републиканците. " Съжалявам, господин президент, само че в Калифорния бензинът не постоянно струваше седем $ за галон. Всъщност, преди да станете президент, цената даже от пет $ се смяташе за доста висока ", написа с подигравка претендентът за Сената от " слоновете ” Марк Мейзер.

„ Вие явно нямате визия по какъв начин вашите политики унищожават нацията “, добави той.

Политикът напомни, че междинната цена на бензина се е повишила до съвсем четири $.

„ Страхотна работа Байдън, благодаря, че ни оказа помощ да достигнем рекордно високи цени “, иронизира ръководителят на Републиканската партия в Калифорния Джесика Милан.

Освен това, съгласно президента, криза в Съединени американски щати е малко евентуална.

Байдън е още един от своя стопански консултант Сесилия Роуз. Мерките за битка с възходящите цени са ефикасни, сподели тя. Освен това Съединени американски щати са потърпевши по-малко от други страни.

Страховете на анализаторите обаче се ускориха на фона на дейната битка на Федералния запас с ускоряващата се инфлация. Регулаторът промени внезапно паричната политика. Основната рента на 21 септември беше нараснала за трети следващ път - до 3-3,25 %. Това е най-високото равнище от 2008 година насам.

„ Ястребовото “ решение на ФР може да докара до стопански спад в страната. С настъпването на пандемията регулаторът стартира безотговорно да печата долари. След това разхлабената парична политика отстъпи място на шокови нараствания на лихвените проценти.

" Всичко това може да докара в Съединени американски щати до спад в промишленото произвеждане и продажбите на дребно. Брутният вътрешен продукт рискува да покаже нулеви темпове на напредък през първата половина на 2023 година ", споделя Георги Свирин, експерт по интернационалните финансови пазари.

Според анализаторите проблемите в американската стопанска система се натрупат с години. Много задгранични специалисти считат, че страната по този начин и не е излязла от рецесията от 2008 година " Всъщност всичко, което виждаме в този момент, е резултат от ограниченията на американските управляващи, които просто " наводниха " страната с пари. Плюс инфлация, рекордна за 40 години, понижаване на действителните приходи на популацията, И това макар, че жилищните заеми са моторът на всяка стопанска система, изключително в Съединени американски щати “, споделя Фьодор Сидоров, създател на Школата за практическо вложение.

Всички ще страдат

ФР ще продължи да покачва лихвите, предвижда специалистът. " Това поставя завършек на наличните заеми за популацията и бизнеса. В резултат на това потребителското търсене понижава, което ще ускори рецесията ", изяснява той.

Високите международни цени на енергийните запаси, металите и селскостопанските първични материали ще налеят масло в огъня. Невъзможно е тези проблеми да се решат единствено посредством стягане на паричната политика. Освен това в Съединени американски щати от дълго време се приказва за редуциране на разноските за обществения бранш - компенсации за безработица, медицина, обучение. Освен това има спад в транспортната и комуналната инфраструктура.

" Достатъчно е да погледнете в какво се е трансформирал тогавашният център на американската промишленост и автомобилостроенето Детройт. Сега градът е по-скоро илюстрация на пост-апокалипсиса. Бизнесът от дълго време е напуснал района ”, дава образец Сидоров.

Не за първи път се приказва за наближаващата криза в Съединени американски щати. Министърът на финансите Джанет Йелън предизвести за това предходната година. Вярно, тогава ставаше дума единствено за ускорение на инфлацията.

Освен това фрапантните ограничения на регулатора ще се върнат, с цел да преследват освен американците, написа списание “Атлантик ”.

„ Глобалната стопанска система е достигнала положение на безпорядък и този хаос се ускорява. През последните месеци Федералният запас на Съединени американски щати покачва лихвените проценти, с цел да контролира цените. Системата не може да укроти инфлацията в страната, само че ще сътвори компликации от друг тип за нас и по света “, предизвестяват анализаторите.

Строгата парична политика на ФР принуждава вложителите да купуват облигации с долари. А това от своя страна се отразява отрицателно на другите: страните с обезценяваща се национална валута влизат в криза и не могат да изплатят държавния си дълг. В резултат на това техните централни банки също покачват лихвите. В резултат на това се стига до спад. " Тъй като Съединените щати употребяват съвсем 40% от международния Брутният вътрешен продукт (тоест. всички артикули и услуги, създадени в света за една година), рецесия в американската стопанска система ще провокира световна криза. И това към този момент стартира ", акцентира Сидоров.

Междувременно държавният дълг на Съединени американски щати бързо нараства. Той към този момент мина рекордната граница от 31 трилиона $. По принцип това са вътрешни отговорности.

Докато стопанската система на Съединени американски щати е най-голямата в света и доларът е аварийна валута, няма от какво да се страхувате, споделят анализатори. Друго нещо е, че разноските за обслужване на дълга порастват. До 2029 година би трябвало да възлизат на 8,1 трилиона $. Засега обаче са намерили излаз: Джо Байдън към този момент е възнамерявал бюджетни съкращения.

„ Дори и да възникне дългова рецесия, какъвто беше казусът да вземем за пример в периферните страни на Европа през 2014 година, вложителите интензивно ще купуват държавни облигации на Съединени американски щати.Така ще поддържат търсенето на тях, както и на американската валута. Доларът ще продължи да се укрепва през идващите месеци, до края на годината той може освен да бъде в диапазона 70-75 рубли, само че и да се повиши по-високо - до 78-80 ", споделя Георги Свирин.

Както демонстрира практиката, по време на рецесия световните вложители влагат в $, който малко хора съумяват бързо да изоставят - всички са прекомерно обвързани с стопанската система на Съединени американски щати. Американската валута съставлява 41 % от интернационалните разплащания, еврото - 35,5 %. Челната тройка се затваря от английската лира - 6.45.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР