Американската икономика нараства с изумителен темп от 33,1% на годишна

Американската икономика нараства с изумителен темп от 33,1% на годишна ...

Американската икономика се разшири с рекордните 33% през третото тримесечие.


Американската икономика нараства с изумителен темп от 33,1% на годишна база през третото тримесечие на 2020 г., след като правителството инжектира в нея повече от 3 трлн. долара за справяне с пандемията, подхранвайки потребителските разходи, съобщи Ройтерс.

Резултатите надминаха прогнозите за скок от 31%, като записаха най-бързия темп на растеж, откакто правителството води статистика от 1947 г, съобщи Trading Economics.Ръстът е наистина изумителен след рекордния спад от 31,4% през второто тримесечие и дава знак за възстановяване на икономиката от тежката пандемия.

Данните за БВП, един от последните големи икономически показатели, които ще излязат преди президентските избори през следващата седмица, няма да излекуват толкова лесно последиците от пандемията с коронавирус, тъй като десетки милиони американци все още са безработни, а починалите са над 222 хил. души.

Пет дни преди изборите президентът Доналд Тръмп, изоставайки в повечето национални социологически проучвания, вероятно ще се възползва от силния скок в БВП като знак за възстановяване. Но американското производство остава под нивото си през четвъртото тримесечие на 2019 г., факт, който претендентт на демократите Джо Байдън е почти сигурно, че ще изтъкне.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха икономически растеж от 31% през тримесечието юли-септември след рецесията през февруари.

Правителственият пакет осигури спасителна линия за много бизнеси и безработни, подпомагайки потребителските разходи, довели до скока на БВП. Но държавното финансиране е изчерпано, тъй като не се очаква споразумение за нов пакет мерки.

Източник: investor.bg