Американската GlassPoint Solar е сключила сделка с оманската Occidental за

...
Американската GlassPoint Solar е сключила сделка с оманската Occidental за
Коментари Харесай

Петролна компания ще използва модерна слънчева технология, за да добива повече нефт

Американската GlassPoint Solar е сключила договорка с оманската Occidental за създаването на термална слънчева електроцентрала с потенциал от над 2000 мегавата. Бъдещата мощ ще бъде ситуирана на забавно място - в петролното поле Мухайзна в Оман, написа CNBC.

GlassPoint създава слънчеви парогенератори, които употребяват огромни огледала, с цел да концентрират слънчевата светлина и водата в петролното поле да се трансформира в пара.

Американската компания счита да разгърне своята технология на площадката, с цел да създава 100 000 барела слънчева пара дневно. Независимият производител на нефт от Оман Occidental ще купува парата от слънчева сила и ще я употребява, с цел да " улесни производството на тежък нефт ".

" Високо вискозната " природа на тежкия нефт затруднява по едно и също време производството и пречистването му, съгласно Националната лаборатория по енергийни технологии на Министерството на енергетиката на Съединени американски щати.

 Така наподобява централата от вътрешната страна
Източник:

Така наподобява централата от вътрешната страна

Слънчевата пара ще се употребява като опция на парата, създавана от природен газ. Според GlassPoint, планът може да помогне за икономисване на над 800 000 тона излъчвания въглероден диоксид годишно.

" Тъй като продължаваме да разнообразяваме стопанската система на Оман и да развиваме бранша на възобновимите енергийни източници, ние също по този начин идентифицираме способи за икономисване на ресурсите от природен газ ", сподели в изказване министърът на петрола и газа на Оман Мохамед бин Хамад Ал Руми.

" Огромните залежи на Оман за тежък нефт редставляват една от най-големите благоприятни условия за разполагане на слънчева сила и запазване на газа, който вместо това може да се употребява за зареждане на индустрията и генериране на сила ", добави Ал Руми.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР