Американската фондация Getty дарява 185 хил. долара за изготвянето на

...
Американската фондация Getty дарява 185 хил. долара за изготвянето на
Коментари Харесай

Американска фондация дава 185 хил. долара за паметника на Бузлуджа

Американската фондация Getty подарява 185 хиляди $ за правенето на проект за консервирането на паметника "Бузлуджа ". Българският монумент се подрежда измежду десетте здания за 2019 година, които фондацията ще финансира по програмата "Keep it modern ".

Средствата, които се отпускат за монумента на Бузлуджа, ще се употребяват за предпроектно изследване и абстрактен план. За задачата ще бъде основана цифрова база данни, в това число настоящи чертежи. Идеята на програмата е да подкрепя проекти за реституция и консервиране, които да послужат за образец, както и да развива знанието за опазването на постройките от модернизма. Работата по плана ще се извърши от екип от одобрени български и задгранични специалисти, в който основна роля ще има създателят на паметника учен Георги Стоилов.

Паметникът Бузлуджа е определен за един от дванадесетте най-застрашени обекта на културното завещание в Европа. Признанието пристигна през 2018 година от самостоятелен експертен екип, част от програмата “7-те най-застрашени “. Организатор на програмата е водещата организация за културното завещание на Европа "Европа Ностра ", с главен сътрудник Институтът на Европейската капиталова банка.

"Бузлуджа " е най-големия идеологически паметник на комунистическия режим в България. Архитектурата му е описвана, като жертвен поднос и колона, символизиращи разпрострат байрак и венец в чест на Българската комунистическа партия. Издигнат е през 1981 година на връх Хаджи Димитър, а до паметника са прекарани асфалтови пътища от връх Шипка и от основния път Стара Загора-Русе. Художественото оформление на Дома-паметник лишава 18 месеца и в него взимат присъединяване над 60 създатели. След рухването от власт на Тодор Живков и политическите промени в България от ноември 1989 година положението на паметника се утежнява фрапантно. През 1992 година паметникът е одържавен по Закона за одържавяването на имуществото на Българска комунистическа партия и запечатан. Сградата стартира да се разрушава, чупят се стъкла, изкъртват се мозайки, орнаменти и други детайли от структурата на паметника.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР