Американската филмова академия съобщи, че е разширила правилата за приемане

Американската филмова академия съобщи, че е разширила правилата за приемане ...

Филми без премиера в кино салон ще могат да се борят за Оскар“ догодина.


Американската филмова академия съобщи, че е разширила правилата за приемане на филми в надпреварата за награда „Оскар“ и ще допуска и такива, които не са имали премиера в кино салон заради повсеместното затваряне на кина в САЩ, съобщава Wall Street Journal.

За първи, и единствен според Академията, път филм, който се е появил само в стрийминг платформа, ще може да се състезава в категорията за най-добър филм и за други статуетки.

Промяната, предизвикана от затварянето на кино салони заради коронавируса, е практически и философски скок за Академията, която спазва стриктни правила за наградите си, смятани за най-престижни в киното. Сега филми, които е трябвало да имат премиера в кино салон, но вместо това са се появили в дигитални платформи, ще бъдат допуснати в основни категории.

Правилата ще бъдат променени само за 93-та церемония по раздаването на наградите, която трябва да се състои на 28 февруари 2021 г., съобщи Академията.

Още по тематаКоронавирусът принуди Warner Bros. да смени премиерните дати на редица филмиСтивън Спилбърг ще опита да спре Netflix по пътя към следващите "Оскари"„Зелената книга“ – сага за сегрегацията, спечели „Оскар“ за най-добър филм
„Академията твърдо вярва, че няма по-велик начин да преживееш магията на филмите от гледането им в кино салон. Нашият ангажимент в това отношение остава непроменен и непоколебим“, отбелязва организацията в писмено комюнике.

След затварянето на кино салоните през март десетина филма, които трябваше да имат премиера на голям екран, бяха пуснати в дигитални платформи или в услуги за стрийминг на видео. Сред заглавията до момента са филмът от анимационната поредица „Тролчета: Турнето“ и новата комедия на Джъд Апатоу The King of Staten Island.

Очаква се да ги последват още заглавия, тъй като кино салоните остават затворени в обозримо бъдеще.

През последните години позицията на Академията за филмите в платформи за стрийминг на видео е противоречива. Ръководители, които искат разширяване на полето на наградите „Оскар“ с включване на филми, пуснати само в Netflix или Prime на Amazon, например, казват, че организацията не се съобразява с променящите се навици на потребителите. Според други опазването на гледането на филми на голям екран е основна мисия на Академията.

Напрежението е най-силно по отношение на Netflix, която получи множество номинации за Оскар за филми като „Рома“ и „Ирландеца“, които са гледани предимно у дома. Според изискване, което във вторник беше временно замразено, Netflix трябваше да излъчва за кратко тези филми и в кино салони, за да могат да се състезават за наградите.

Новото правило ще включва и филми, които студиа като Walt Disney и Universal Pictures на Comcast са предвидили директно за излъчване в дигитални платформи или собствените им услуги за стрийминг на видео.

Академията съобщи, че промяната на правилата е в сила само до повторното отваряне на кино салоните. Дотогава студиата, които се надяват филмите им да бъдат гледани от членовете на журито, трябва да ги качат в сайт за стрийминг на видео, достъпен само за представители на Академията.

„Много съм доволен, че Академията прецени, че трябва да направи изключение и то идва от компания, която вярва изцяло в киното“, казва Тим Куин, главен изпълнителен директор на Neon, независим лейбъл, който разпространява тазгодишния носител на статуетката за най-добър филм „Паразит“. „Обстоятелствата са извънредни и те взеха правилното решение, за което трябва да бъдат поздравени“, допълва той.

Източник: investor.bg