Американската федерална полиция призна, че е бездействала, въпреки че е

...
Американската федерална полиция призна, че е бездействала, въпреки че е
Коментари Харесай

ФБР: Допуснали сме пропуски във връзка с масовото убийство във Флорида

Американската федерална полиция призна, че е бездействала, макар че е била предизвестена за евентуалната заплаха, която представлявал Никълъс Крус, младежът, който простреля 17 души в гимназия в щата Флорида, съобщи Агенция Франс Прес.

ФБР разясни, че на 5 януари е получило позвъняване от непосредствен на Крус, който е разказал, че младежът имал желание да убие хора, включително и в образователно заведение. "Тази информация трябваше да бъде обсъждана като евентуална опасност и трябваше да бъде предадена на бюрото на ФБР в Маями, което щеше да извърши нужните следствия ", се споделя в изказване на ФБР. Случило се е тъкмо противоположното и се оказва, че не е имало задълбочено следствие и процедурите не са били спазени, добавя ФБР. Информаторът, подал сигнала, не беше разпознат. Той е съобщил по телефона, че Крус е въоръжен и че разгласява заплашителни послания в обществените мрежи.

В сряда 19-годишният Крус, който е бил изключен от гимназията покрай град Паркланд, откри огън с полуавтоматична пушка в учебното заведение и умъртви 17 души, съвсем всички юноши. Предявени му бяха обвинявания за 17 предумишлени убийства. Заради сериозността на пропуща, който е можел да попречи на нещастието, шефът на ФБР Кристофър Рей пое уговорката да изследва радикално казуса и да преразгледа настоящите процедури. ФБР също по този начин призна, че през септември клиент на YouTube е подал сигнал за коментар, оставен от консуматор с име Никълъс Крус и гласящ: "Ще стана професионален стрелец в учебните заведения ". ФБР изясни, че не е съумяло да разпознава тъкмо индивидът, който е разгласил този коментар.

Американският министър на правораздаването Джеф Сешънс също загатна за пропуски на ФБР с трагични последствия. "Установено е, че е имало предупредителни сигнали и че ФБР ги е подминал. Ние виждаме трагичните последствия от тези пропуски ", съобщи той. Републиканският губернатор на Флорида Рик Скот дефинира като недопустимо бездействието на ФБР и прикани Кристофър Рей да подаде оставка. Той сподели, че извиненията няма да върнат живота на 17-те убити.

Шерифът на окръг Броуърд, където стана стрелбата, Скот Израел пък заяви, че за последните няколко години правоохранителните органи на Флорида са получили 20 недоволства от Никълъс Крус, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс и ТАСС. В някои от случаите за инспекция на сингналите са били изпратени полицейски патрули. Сега ще бъде направена инспекция дали всички сигнали са били третирани уместно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР