Американската федерална държава може да се окаже частично парализирана от

...
Американската федерална държава може да се окаже частично парализирана от
Коментари Харесай

САЩ се готвят за федерална парализа с мащабни последици

Американската федерална страна може да се окаже отчасти парализирана от на следващия ден сутринта и стотици хиляди федерални чиновници да бъдат принудени да излязат в неплатен отпуск в случай че до тази вечер в среднощ Конгресът не успее да одобри краткотраен бюджет, заяви Франс прес.

Държавните чиновници, считани за " несъществени ", ще би трябвало да си останат вкъщи. Ето какви са били последствията при предходното прекъсване на активността на администрацията (shutdown) през октомври 2013 година, довело до техническа безработица на към 850 000 федерални чиновници.

ОТБРАНА : В неплатен отпуск ще излязат половината от общо 742 000 цивилни чиновници на Пентагона - най-големият държавен шеф. Военните интервенции обаче ще продължат в естествен темп, само че е допустимо заплатите да се изплащат със забавяне, в случай че блокирането продължи през февруари.

ПАРКОВЕ И МУЗЕИ : Ще бъдат затворени всичките 368 национални паркове и музеи, в това число огромните музеи и зоологическата градина във Вашингтон. През 2013 година страната понесе загуби от пропуснати доходи за 500 милиона $, по данни на Белия дом.

ВИЗИ, ПАСПОРТИ : Ще се забави обработката на молби за визи и паспорти и тяхното издаване.

НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ : Националните здравни институти и центрове за медицински проучвания ще спрат да одобряват нови пациенти за пробно лекуване.

АДМИНИСТРАЦИИ : Персоналът на множеството федерални организации ще бъде понижен, което се чака да провокира закъснения при събирането и възобновяване на налога върху приходите, разрешителни за стартиране на пазара на лекарства, държавните заеми за дребните и междинни предприятия, държавното обезпечаване на купувачите на недвижими парцели и молбите за грижи за някогашни военни.

ВАШИНГТОН : Федералната столица, която се финансира директно от Конгреса, ще спре събирането на отпадъците, почистването на улиците и ще затвори библиотеките. Държавните учебни заведения и публичният превоз ще продължат да работят.

ИЗКЛЮЧЕНИЯ : Белият дом, Конгресът, правораздаването, полицията, въздушният превоз и услугите, считани за значими за сигурността и отбраната на страната като цяло няма да бъдат наранени. Ще продължи следствието на специфичния прокурор Робърт Мълър за възможната съветска интервенция в предизборната акция през 2016 година.

ИКОНОМИЧЕСКО ОТРАЖЕНИЕ : Белият дом оцени индустриалните загуби от прекъсването на държавните действия през 2013 година на сред 2 и 6 милиарда $

Снощи Камарата на представителите на Съединени американски щати одобри мярка за краткотрайно финансиране, с цел да се избегне прекъсване на активността на доста федерални организации.

Парламентаристите утвърдиха удължение на финансирането с четири седмици, до 16 февруари, с 230 против 197 гласа.

Сенатът би трябвало на собствен ред да се произнесе по въпроса през днешния ден преди среднощ, само че там гласуването се чака да бъде доста оспорвано.

Републиканското болшинство желае да бъде признат бюджет за 2018 година, в който се подтикват разноските за защита - предизборно заричане на Тръмп, съгласно който въоръжените сили са незадоволително оборудвани след 16 години непрекъсната война.

Малцинството на демократите обаче желае в подмяна да се реши ориста на 690 000 " дриймъри " - младежи,пристигнали нелегално в Съединени американски щати, когато са били деца. В бъдеще те са застрашени от експулсиране след прекратяването програмата ДАКА от времето на президента Барак Обама, която им даваше статут на краткотрайно пребиваващи. Демократите желаят също по този начин дълготрайно финансиране на публичното здравно обезпечаване за бедните деца, застрашено от здравната промяна.

Републиканците като цяло са съгласни за узаконяване на " дриймърите ". Но Тръмп желае в подмяна да се гласоподава отпущането на заеми за издигане на обещаната стена на границата с Мексико и премахването на лотарията със " зелени карти ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР