Американската енергийна компания Pacific Gas and Electric Company (PG&E) е

Американската енергийна компания Pacific Gas and Electric Company (PG&E) е ...

Американската компания PG&E е застрашена от банкрут заради пожара в Калифорния.


Американската енергийна компания Pacific Gas and Electric Company (PG&E) е изправена пред колапс зараади продължаващия опостушителен пожар в Калифорния.

По-рано в понеделник тя предупреди, че втора електроразпределителна мрежа е била извадена от строя, след като е била засегната от огнената стихия. Това доведе до срив на акциите на компанията в часовете преди старта на сесията, съобщава Bloomberg. Още по тематаТръмп: Много е тежко да се види това в КалифорнияЩе успее ли General Electric да изплува от морето от дългове?

Електроразпределителната мрежа в Конкау, окръг Бют, е престанала да функционира в 6:45 ч. сутринта (американско местно време), като екип на Отдела за горите и противопожарна защита (Cal Fire) на Калифорния е успял да премести част от оборудването в близост до съоръжение на компанията.

В петък PG&E отчете 38-процентен ръст на своите книжа на фона на изказването на Майкъл Пикър, ръководител на Комисията за комунални услуги на Калифорния, че щатът няма да позволи тя да банркутира.

Поне 76 души загинаха заради разрастващите се пожари в Калифорния, като повече от 600 хил. декара са били изгорени, а засегнатите къщи от стихията се изчисляват на повече от 10 хил.

Метеорологичните прогнози дават надежда, че в сряда може да започне проливен дъжд, който да помогне на пожарникарите да ограничат пожарите.

В същото време много хора се опасяват, че водата би засилила риска от сериозни свлачища, тъй като на много места дърветата вече липсват.

Базираната в Сан Франциско PG&E е подала два доклада за инцидента от началото на пожара, като почти половината от пазарната ѝ стойност (12 млрд. долара) беше изтрита в рамките на една седмица.

Скот Маклийн, говорител на Cal Fire, отказа да сподели повече информация за местоположението на застрашения от пожарите участък.

Акциите на PG&E поевтиняват с 8,57 на сто (16:11 ч българско време) преди старта на сесията в САЩ.Източник: investor.bg