Американската биотехнологична компания Модерна Moderna обяви в сряда, че Европейската

...
Американската биотехнологична компания Модерна Moderna обяви в сряда, че Европейската
Коментари Харесай

ЕК одобри покупката на първите 80 млн. дози от ваксината на Модерна

Американската биотехнологична компания " Модерна " Moderna разгласи в сряда, че Европейската комисия е одобрила авансово съглашение за закупуване на 80 милиона дози от нейната ваксина против ковид mRNA-1273 с алтернатива за закупуване на още до 80 милиона дози. Споразумението ще бъде финализирано след къс обзор от държавите-членки на Европейския съюз.

Доставката на имунизацията може да стартира още през първото тримесечие на 2021 година, в случай че бъде утвърдена за приложимост от Комитета по лекарствените артикули за хуманна приложимост (CHMP) на Европейската организация по медикаментите (EMA), който започва обзор на mRNA-1273 на 17 ноември.

" Оценяваме доверието към платформата ни за разработка и произвеждане на ваксини от вида mRNА, което Европейската комисия показва посредством включването на mRNA-1273 към портфолиото си от ваксини. Осъзнаваме, че оправянето с тази международна пандемия ще изисква редица решения и се гордеем с ролята, която " Модерна “ играе в това световно изпитание “, сподели Стефан Бансел, основен изпълнителен шеф на компанията.

" Ние разширихме индустриалния си потенциал отвън Съединени американски щати благодарение на нашите стратегически сътрудници Lonza и Rovi, с цел да можем да доставяме почти 500 милиона дози годишно. Бройката може да бъде увеличена до 1 милиард дози годишно, считано от 2021, ако бъде обезпечено нужното утвърждение ", добави той.

На 16 ноември на изпитването на имунизацията на " Модерна " сподели близо 95% успеваемост. Проучването обгръща 30 000 души, като половината получават две дози от имунизацията в период от четири седмици. Останалите получават плацебо. Междинният разбор се основава на първите 95 участници, които са развили признаци на Covid-19. Само пет от случаите на Covid-19 са били при хора, на които е прилагана имунизацията, а 90 са били при тези, получили плацебо. Данните демонстрират също, че е имало 11 случая на тежка коронавирусна зараза, само че нито един от тях не е при хора, които са били ваксинирани.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР