Американската банка JPMorgan Chase отчете 67% скок на печалбата си

...
Американската банка JPMorgan Chase отчете 67% скок на печалбата си
Коментари Харесай

Печалбата на JPMorgan скочи с 67% след сделката с First Republic

Американската банка JPMorgan Chase регистрира 67% скок на облагата си през второто тримесечие на годината.

Причината за високия растеж са нарасналите доходи от лихвени заплащания от кредитополучатели, съобщи Reuters, представена от Българска телеграфна агенция.

Печалбата на най-големия американски заемодател се повиши до 14,47 милиарда $, което съставлява 4,75 $ на акция, за тримесечието, завършило в края на юни.

През същия интервал предходната година банката записва облага от 8,65 милиарда $, или 2,76 $ на акция.

JPMorgan Chase закупи по-голямата част от активите на банкрутиралата First Republic Bank, в подкрепена от държавното управление договорка през май, след седмици на разтърсвания в банковия бранш зад Океана.

Това ускори чистия лихвен приход (разликата сред лихвите, които банката заплаща за признати депозити и тези по кредитите  по депозитите и тези по заемите – бел. р.) на JPMorgan Chase.

Нетният лихвен приход на банката набъбна до 21,9 милиарда $ през второто тримесечие, което е растеж с 44% на годишна основа.

Ако не се вземат поради неотдавна добитите активи на First Republic Bank, растежът е 38%.

Междувременно основният изпълнителен шеф Джейми Даймън съобщи, че " стопанската система на Съединени американски щати продължава да е устойчива ".

Потребителските салда остават здравословни и потребителите харчат, въпреки и с малко по-бавни темпове.

Даймън обаче предизвести да не се демонстрира несвоевременен оптимизъм във връзка с инфлацията и съобщи, че лихвените проценти по федералните фондове могат да се покачат до 6% или 7%.

Понастоящем лихвеният % се намира в диапазона от 5% до 5,25%, а вложителите значително чакат единствено още едно покачване с 25 базисни пункта през тази година.

Макар че акцията за стягане на паричната политика спря сливанията и придобиванията - различен главен източник на доходи за банките, подемът на първичните обществени предлагания породи очаквания за зараждащо се възобновяване на интензивността на финансовия пазар.

Приходите от капиталово банкиране за тримесечието възлизат на 1,5 милиарда $, което е с 11% повече по отношение на предходната година.

Приходите от пазарите спаднаха с 10%, като ударът бе повлечен както от търговията с закрепен приход, по този начин и от търговията с акции.

Слабите доходи от търговия накараха капиталовите банки да понижат броя на чиновниците си, защото бързат да съкратят разноските си.

JPMorgan възнамерява да редуцира към 500 работни места в разнообразни отдели, заяви осведомен източник, представен от Reuters.

Банката също по този начин отдели 2,9 милиарда $ при положение на  кредитни загуби, което е два пъти повече спрямо предходната година, добавя организацията.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР