Американската Агенция за национална сигурност, с помощта на датските тайни

...
Американската Агенция за национална сигурност, с помощта на датските тайни
Коментари Харесай

Шпионски скандал: Дания е помагала на САЩ да следят европейски лидери

Американската Агенция за национална сигурност, благодарение на датските секрети служби, е подслушвала европейски политици. Сред тях е и канцлерът на Германия - Ангела Меркел. Скандалът може съществено да се отрази на връзките сред Вашингтон и Брюксел.

Агенцията за национална сигурност е употребила датски кабели за транспорт на информация, с цел да следи връзката на високопоставени представители в Швеция, Норвегия, Франция и Германия, оповестиха датски медии. Публикациите се базират на девет източника, осведомени с следствие на датското военно разузнаване с кодово име " Операция Дънхамер ".

То обгръща интервала 2012-2014 година. Освен Ангела Меркел, са подслушвани актуалният президент, а тогава външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, както и водачът на опозицията Пеер Щайнбрюк.

" Приятелска разследваща работа подслушва и шпионира високопоставени персони в други страни. Това е меко казано гротескно. Това демонстрира, че службите си следват своя линия. От политическа позиция - това е скандал ", съобщи Пеер Щайнбрюк, някогашен претендент за канцлер на Германия.

Правителството е осведомено, чакаме уточнения - споделиха в Берлин.

" Бих ви помолил да разберете, че федералното държавно управление не разяснява намерено въпроси, свързани с разследващата активност ", добави Щефан Зайберт, представител на немското държавно управление.

Подобни са и позициите на Стокхолм и Осло. През август предходната година беше уволнен началникът на датското военно разузнаване и още трима чиновници.

Според датската държавна телевизия повода е била точно следствието от 2015 година. За шпионските игри на Съединените щати в Европа заприказва някогашният скришен сътрудник Едуард Сноудън през 2013 година.

Тогава от Агенцията за национална сигурност обявиха, че не подслушват и не възнамеряват да подслушват Ангела Меркел. А тя беше сбита.

" Шпионирането на другари е недопустимо ", добави канцлерът на Германия Ангела Маркел на 24.10.2013 година.

След разкритията Сноудън получи няколко обвинявания, в това число и в изнасяне на държавна загадка. Той получи леговище в Русия. Сега, в Туитър - насочи вниманието към президента на Съединени американски щати - Джо Байдън.

" Байдън е добре квалифициран да дава отговор за това, когато посети Европа скоро, тъй като той през цялото време беше надълбоко забъркан в този скандал ", сподели Едуард Сноудън в Туитър.

В интервала за който се твърди, че европейски политици са подслушвани, Байдън е вицепрезидент на Барак Обама.

След 11 дни Байдън идва в Европа, където ще посети Англия и Белгия и ще взе участие в срещата на Г-7, и ще би трябвало да се срещне очи в очи с европейски водачи.

Коментар от Агенцията за национална сигурност и датското разузнаване все още няма. Според анализатори обаче, Дания е в изключително комплицирана обстановка, а следствието може да утежни връзките сред Вашингтон и Брюксел.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР