Американската агенция по храни и лекарства (FDA) даде разрешение за

...
Американската агенция по храни и лекарства (FDA) даде разрешение за
Коментари Харесай

FDA позволява на Philip Morris’ IQOS, Altria да започне продажбата на системата за нагряване на тютюн в САЩ това лято

Американската организация по храни и медикаменти (FDA) даде позволение за продажба на IQOS, устройството на Philip Morris International’s за нагряване на тютюн.

Филип Морис подаде две обособени заявки към регулаторната организация, едното е да продава устройството, което нагрява тютюн вместо да го изгаря, а другото да го предлага на пазара като по-малко нездравословно от цигарите. Агенцията към момента не е взела решението си по второто заявление.

“Въпреки че разрешаването на нови тютюневи произведения не значи, че те са безвредни, процесът на разглеждане и оценка подсигурява, че търговията с тези артикули е подобаваща за запазване на публичното здраве, като се вземат поради рисковете и изгодите за популацията като цяло”, сподели в изказване Мич Целер, шеф на Центъра за тютюневи произведения на FDA.

Филип Морис получи позволение да продава устройството IQOS, Marlboro Heatsticks, Marlboro Smooth Menthol Heatsticks и Marlboro Fresh Menthol Heatsticks. Тъй като Филип Морис няма активност в Съединени американски щати, компанията основана в Ричмънд, Вирджиния – Алтрия ще продава продуктите в Съединени американски щати.

Дори и без решение за заявката за артикул с понижен риск, решението на FDA бележи победа за Philip Morris и Altria. IQOS е основен за бъдещето и на двете компании, защото те се пробват да загърбят цигареното си минало. Процентът на тютюнопушене в Съединени американски щати продължава да доближава нови рекордно ниски равнища, което води до диверсификация на тютюневите колоси в търсене на напредък.

Акциите на PMI се покачиха с 1.5%, а акциите на Altria - с 1.2%.

Системата за нагряване на тютюн IQOS съдържа три елементи: холдър, тютюнев пай и външно зарядно. Холдърът, наподобяващ на химикалка, съдържа керамично-златна пластина, която загрява тютюневите парчета на Филип Морис до 350 градуса по Целзий. Тютюнът в цигарите изгаря при температури от или над 600 градуса по Целзий.

При прегледа на заявката на ФМИ, FDA откри, че парата, която се отделя при прилагане на IQOS „ съдържа по-малко токсични химикали, в сравнение с цигарения пушек, а доста от разпознатите отрови участват в по-ниски концентрации, в сравнение с при цигарения пушек. Агенцията още открива, че IQOS доставя сходни равнища на никотин, като елементарните цигари което „ което допуска, че потребителите на IQOS ще могат изцяло да преминат изцяло от горими цигари на IQOS “ и ще употребяват единствено IQOS.

Данните също демонстрират, че непушачите и децата няма да бъдат привлечени от IQOS, споделят от FDA. Въпреки това организацията слага „ строги ограничавания “ за това по какъв начин IQOS се предлага на пазара, изключително онлайн и в обществените медии.

Компанията би трябвало да уведоми FDA за етикетирането, рекламата, маркетинговите проекти и по какъв начин възнамерява да ограничи достъпа, рекламата и промоциите към младежите. Те няма да могат да популяризират IQOS по малкия екран и радиото, защото FDA съобщи, че продуктът дава отговор на определението за цигара и затова би трябвало да се придържа към съществуващите ограничавания на цигарите.

Електронните цигари не са предмет на тези правила.

"Ние изцяло поддържаме тази цел ", съобщи в изказване основният изпълнителен шеф на PMI Андре Каланцопулос. „ FDA е сложила висок стандарт и ние чакаме да работим с тях в осъществяването на заповедта им за позволение за продажба, тъй че IQOS да доближи до вярната публика - актуалните възрастни пушачи "

Altria ще стартира да продава IQOS в Атланта това лято. Altria възнамерява да открие магазин IQOS и голям брой мобилни магазини. Тютюневите парчета брандирани с Marlboro, които се употребяват с IQOS устройството, ще бъдат налични в към 500 магазина, в това число Circle K, Murphy USA, QuikTrip, RaceTrac, Speedway и други търговци на дребно, сподели Altria.

"PM USA ще работи по пазарни данни и чакаме бърз и добър банкет на IQOS ", съобщи генералният шеф на Altria Хауърд Уилард в изказване.

Миналата година продуктите с понижен риск генерираха продажби от 4.1 милиарда $, или към 14% от общите доходи на ФМИ. Компанията желае да усили тази статистика до 38% - 42% до 2025 година.

От първото стартиране на IQOS в Нагоя, Япония и Милано, през 2014 година Филип Морис го вкара на повече от 40 пазара по целия свят. На някои места растежът е бърз. В Съединени американски щати IQOS ще навлезе в пазар, където растежът на електронните цигари се усилва, с помощта на Juul. През декември Altria влага 12,8 милиарда $ за закупуването на 35% от акциите на Juul.

Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите пресмятат, че 34,3 милиона възрастни в Съединени американски щати сега пушат цигари. Филип Морис споделя, че IQOS ще се хареса на възрастните пушачи, защото прекарването е сходно с това при обичайните цигари, само че по-малко нездравословно.

Анти-тютюневите групи не са съгласни. Те споделят, че продуктите, които не изгарят, са единствено последната ловкост на Big Tobacco за привличане на хората към тяхните артикули.

Бившият комисар на FDA, Скот Готлиб е възприел концепцията, че никотиновите други възможности могат да послужат като алтернатива за хората, които желаят да продължат да пушат. По време на неговото ръководство, FDA приема концепцията, че никотиновите артикули съществуват в един континуум на риска, където елементарните цигари са най-смъртоносни, а другите имат евентуално по-малка щета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР