Американската аерокосмическа агенция обяви в петък, че ще позволи достъп

...
Американската аерокосмическа агенция обяви в петък, че ще позволи достъп
Коментари Харесай

НАСА отваря орбиталната станция за туристи и реклама

Американската аерокосмическа организация разгласи в петък, че ще разреши достъп до Международната галактическа станция за маркетинг, бизнес и галактически туризъм.

Безпрецедентното решение открива пътя за богати хора и компании да прекарват известно време на борда, в това число посредством пътувания, проведени от частни инициативи. Освен това бизнесът ще може да създава в орбиталните лаборатории свои артикули или да снима филми, в това число реклами.

Обяснението на управлението е, че по този начин NASA ще получи в допълнение финансиране за плана си до 2024 година да изпрати на Луната първата жена и още един мъж. Правителствена комисия към този момент е обсъждала хрумвания астронавти да популяризират от орбита храни, както и апаратите за проучване повърхността на галактически тела да имат рекламни стикери сходно на спортните коли.

Малко след конференцията президентът Доналд Тръмп изненадващо подлага на критика организацията за лунните ѝ планове и прикани да се концентрира върху нещо " доста по-голямо " като полет до Марс. Преди няколко месеца администрацията му изиска NASA " непременно " да изпрати още веднъж човек до Луната през 2024 година - с 4 години по-рано от първичните проекти.

" Предвид всичките пари, които харчим, NASA не би трябвало да приказва за полет до Луната - това го направихме преди 50 години. Те би трябвало да се концентрират върху доста по-големи неща, които вършим, в това число Марс (който е част от Луната), защитата и науката! "

Джим Брайдънстайн, ръководителят на организацията, отвърна на туита с " Както сподели президентът, NASA употребява Луната, с цел да изпрати хора на Марс! " Така той напомни за по-широкия проект " Артемида " (Artemis) в лунна орбита да се построи станция (и още веднъж да се стъпи на земния сателит до 2024 г.), от която да се приготви възможна задача до Червената планета. До 2028 година би трябвало да има " стабилно човешко наличие " на Луната, където да се тестват съоръжение и технологии, в това число за задачи до други елементи от Слънчевата система.

Но онициативата на Тръмп се сблъска със скептичния Конгрес, от който администрацията му изиска спомагателни 1.6 милиарда $ за ускорено осъществяване на " Артемида ". Според " Ройтерс " сегашната му реакция е част от набираща скорост негова акция за преизбиране с още по-дръзки обещания и начинания.

" Създаването на стопанска система в ниска земна орбита постоянно е бил водещ детайл от програмата на галактическата станция и ще направи космоса по-достъпен за всички американци ", съобщи астронавтът Кристина Кох.

Новата инструкция на NASA разрешава частни астронавти да остават на борда до 30 дни, като пътуванията ще са дело на частни компании, които евентуално ще продават " билетите " против милиони долари. Агенцията счита, че може да си разреши до 2 сходни задачи всяка година

Разходите за престоя на МКС ще се възвръщат на държавното управление на Съединени американски щати. Това са 11 250 $ дневно за животоподдържащите системи и тоалетната, както и 22 500 $ дневно за храна, въздух и медицински препарати и уреди.

Засега NASA дава единствено едно от местата за съединяване с МКС за сходни задачи и то за избран интервал от време. Надеждите на управлението са един ден в ниска околоземна орбите да има още няколко сходни станции, годни за обитаване.

Част от претекстовете са и да се понижи и вероятно да се приключи американското финансиране за МКС и то да премине напълно на комерсиална основа. Станцията е дом за астронавти и космонавти повече от 18 години и с есмята, че единствено разноските на NASA са 3-4 милиарда $ годишно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР