Американската администрация започна от полунощ да ограничава дейността си и

...
Американската администрация започна от полунощ да ограничава дейността си и
Коментари Харесай

Правителствена парализа в САЩ след провал на гласуването за нов бюджет


Американската администрация стартира от среднощ да лимитира активността си и да освобождава чиновници, откакто в Народното събрание на страната не бе реализирано единодушие по какъв начин да продължи финансирането ѝ. Това се случва за пръв път при цялостен надзор на една от огромните партии над законодателната и изпълнителната управляващи.

До парализата се стигна след решаващо гласоподаване в Сената, на което не се реализира съглашение за нов бюджет. Републиканците и демократите не са съумели да реализират компромис по бюджета макар интензивните договаряния и намесата на президента Тръмп, предадоха организациите.

Републиканското болшинство в Сената (51 от 100 места) не съумя да убеди задоволително демократи да одобряват нормативен акт за краткотрайно финансиране на федералния бюджет в подмяна на спомагателни договаряния по статута за стотици хиляди млади имигранти, които са пристигнали нелегално в Съединени американски щати като деца и бяха краткотрайно предпазени от експулсиране от предходния президент Барак Обама.

За решение да се прекратят дебатите и да се премине към гласоподаване на краткотрайното финансиране на бюджета бяха нужни 60 гласа, само че тази численост не бе достигната.

В поддръжка на процедурното предложение гласоподаваха едвам 50 сенатори, а 48 - срещу. Не е дал своя вот единствено водачът на републиканското болшинство в Сената Мич Макконъл.

При неявяване на легален нов бюджет министерства и организации стопират работа и стартират да редуцират или да изпращат в неплатен отпуск чиновниците си. Ведомства, свързани с публичната и националната сигурност не престават да работят, само че не и да получават пари за заплати, защото няма законно съображение за превеждането на такива средства.

Реално, последните чиновници ще бъдат изпратени в отпуск на 26 януари, като към този момент не се знае броят им. При предходната сходна обстановка през 2013 година това засегна съвсем 800 000 души. Тогава, обаче, в Белия дом бе демократът Барак Обама, а Конгресът се контролираше от републиканците.

Така механически администрацията остана без пари тъкмо в деня на първата годишнина от встъпването в служба на Тръмп. Само в Белия дом наложително ще бъдат изпратени вкъщи към 1000 от 1715 чиновници.

Президентът незабавно упрекна демократите и съобщи, че няма за разисква имиграционната тематика, до момента в който държавното управление му не проработи обикновено още веднъж. " Няма да договарям за статута на противозаконните имигранти, до момента в който демократите държат за заложници нашите спазващи законите жители поради безразсъдните си претенции. Това е държание не на законотворци, а на губещи, които единствено саботират. "

В реалност петима от демократите сенатори поддържаха закона, само че петима техни сътрудници републиканци се оповестиха срещу. Сега самите републиканци в Сената не бързат с новия план и водачът им споделя, че ще опита да го прокара до 8 февруари. Според демократите това е прекомерно дълга пауза и приканват в ускорени договаряния да се реализира решение до 4-5 дни.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР