Американската администрация за храните и лекарствата обяви, че ваксината срещу

...
Американската администрация за храните и лекарствата обяви, че ваксината срещу
Коментари Харесай

САЩ разрешиха ваксиниране на деца от 12 до 15 г. с Пфайзер

Американската администрация за храните и медикаментите разгласи, че имунизацията против ковид на " Пфайзер/Бионтех " е позволена за приложимост и при децата от 12 до 15 години.

Разширяването на разрешението за имунизация значи, че ще бъде имунизирано още 5% от популацията на Съединени американски щати или 85% ще имат право да получат ваксина за Covid-19. Смята се, че това е значима стъпка към безвредното връщане на децата в учебните заведения, отбелязва Ройтерс.

Ваксината на " Пфайзер " до момента беше позволена единствено за лица над 16 години. Ваксините на " Модерна " и " Джонсън&Джонсън " ( " Янсен " ) са позволени за приложимост от 18 години нагоре.

За да бъде позволена използването на имунизацията за деца от фармацевтичната компанията в края на март трябваше да показват пред Американската администрация за храните и медикаментите резултатите от клиничното тестване включващо 2260 деца до 15-годишна възраст.

Според компанията имунизацията в тази възрастова група е посочила 100% успеваемост и добра търпимост.

Отбелязва се, че някои деца след втората доза са имали реакции сходни на тези при възрастните като настинка и болки.

Президентът Джо Байдън подреди на щатските управляващи да дават неотложно имунизацията разполагаем на малолетните от 12 до 15 години. Очаква се нейното използване при тази възрастова категория да стартира в четвъртък.

От началото на пандемията Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите са записали към 1,5 милиона случая на ковид при малолетни от 11 до 17 години, показва ДПА. По данни на американската федерална организация в Съединени американски щати, с население от почти 330 милиона души, са открити общо към 32,5 милиона инфектирани, близо 580 хиляди от които са умряли. И по двата индикатора страната е преди всичко в света.

По данни на центровете 58 % от пълнолетните жители на Съединени американски щати са получили най-малко една доза ваксина, а 44 на 100 са изцяло имунизирани. До момента в страната са сложени общо 261 милиона дози, отбелязва ДПА.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР