Американската администрация на Доналд Тръмп обяви, че ще се въведат

...
Американската администрация на Доналд Тръмп обяви, че ще се въведат
Коментари Харесай

Администрацията на Тръмп: САЩ ще въвеждат засилени мерки за контрол на продажбата на електронни цигари

Американската администрация на Доналд Тръмп разгласи, че ще се вкарат засилени ограничения за надзор на електронни цигари с аромати, разнообразни от тези на тютюн.

Това се случва в отговор на разразилата се зараза с вейпинг устройства в Съединени американски щати и опитите да се ограничи използването им измежду младежи. Властите считат, че засилените регулациите по предлагането на вейпинг устройствата ще отстрани нерегламентирания импорт. Очаква се скоро Агенцията по храни и медикаменти да разгласява по-детайлен проект по въвеждането на процедурата.

Изявлението на регулатора идва във връзка на увеличаващия се брой на белодробни болести, свързани с използването на е-цигари в Съединени американски щати, както и като реакция на увеличаващата се приложимост на известните устройства измежду младежи. Досега са регистрирани 6 смъртни случая и над 400 случая с белодробни болести, множеството от които са при младежи под 18-годишна възраст. По-рано Агенцията разгласи, че проверява всички случаи дружно с Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати. В течността на множеството устройства, които са били употребявани от заболелите, е намерено психоактивното вещество Тетрахидроканабидол, съдържащо се в марихуаната, както и витамин Е ацетат.

Препоръките на здравните органи са да не се купуват течности и електронни цигари с неразбираем генезис и състав, такива от улични места, както и да не се употребяват такива, които съдържат откритите субстанции Тетрахидроканабидол и витамин Е ацетат. Витамин Е ацетат се продава като хранителна добавка и не е нездравословен при усвояване или попиване през кожата. Но когато се вдишва, може да образува пласт върху белите дробове, което да докара до кашлица, зной и болки в гърдите.

През август 2016 година Агенцията по храни и медикаменти вкара специфична процедура за утвърждение на стартирането на пазара на електронни устройства с нагряване на никотин, каквито са е-цигарите. Нито една от електронните цигари, които се оферират на американския пазар обаче, не са минали през тази процедура. Затова и Агенцията вкарва строги ограничения, с цел да наложи надзор и да накара всички производители на електронни цигари с аромати да преминат през тази процедура на утвърждение.

IQOS и glo не са електронни цигари и не се обект на следствие от Американската организация по храни и медикаменти

IQOS и glo са устройства за нагряване на тютюн, в които се нагрява същински тютюн, а не се нагрява течност, както при електронните цигари. Точно съставът на тези течности е извънредно значим и тъкмо това се проверява сега в Съединени американски щати.

За разлика от електронните цигари, които не са минали през процедура по утвърждение през регулаторния орган на Съединени американски щати (FDA) преди да бъдат пуснати на пазара, IQOS е първото устройство, което мина 2 годишна оценка от FDA и е позволен за продажба зад Океана. Към момента IQOS не се предлага на американския пазар, само че се чака да бъде пуснат до края на годината.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР