Американската администрация и лично президентът Доналд Тръмп трябва спешно да

...
Американската администрация и лично президентът Доналд Тръмп трябва спешно да
Коментари Харесай

Експерт: САЩ да се намеси незабавно на Балканите, Москва ще атакува региона

Американската администрация и персонално президентът Доналд Тръмп би трябвало незабавно да се намесят и да запазят мира и стабилността на Балканите.
Това написа в последния брой на списанието на " Съвета за интернационалните връзки " Даниел Сървър, анализатор от Университета " Джонс Хопкинс”, специалист по Балканите и някогашен американски посланик.
Експертът показва всички разновидности за разрешаване на нежните политически въпроси, както и тези свързани със сигулността в Югоизточна Европа.
Според него " една от главните аргументи за неустойчивостта е намесата на Русия , която се противопостявя на прозападното и продемократичното развиване на тази част от Европа ". Даниел Сървър е предал своите оферти на Белия дом и Конгреса.
Той не чака нова огромна война в региона на Западните Балкани, само че не изключва прояви на принуждение от страна на екстремистите в Албания, Македония и Сърбия , които биха могли да доведат до нова вълна от етническо пречистване, закононарушения против човечеството, смяна на границите, ислямска радикализация, както и колапс на сегашните институции в района.
Даниел Сървър приканва за по-мощна интервенция и на западната дипломация с цел да се предотврати вероятно нов безпорядък в тази част на Балканите. Нужна е и по-активна интервенция от страна на Съединени американски щати , споделя още той.
" Това може да бъде една нова американска самодейност, отнасяща се единствено до най-важните въпроси - конституционната промяна в Босна и Херцеговина, статута на Косово и въпросът за името на Република Македония ", разяснява специалистът и акцентира: Двете най-лесни цели на съветското въздействие в Западните Балкани са Република Сръбска и Република Македония.
" Русия ще направи безусловно всичко, което може, с цел да попречи на присъединението на Македония към НАТО , както направи за участието на Черна гора в Северноатлантическия пакт. В Република Сръбска ще предприеме всевъзможни стъпки за Милорад Додик да не одобри нито една конституционна смяна в Босна и Херцеговина ", написа Даниел Сървър и приканва Съединени американски щати да трансформират тази обстановка.
" Много е значимо американските дипломати и по-специално тези в този район да имат възприятието, че Конгреса стои зад тях. След напускането на администрацията на Барак Обама и идването на Доналд Тръмп, нашите дипломати не бяха сигурни в поддръжката на Конгреса за тях. Надявам се това мое мнение да бъде от изгода в тази тенденция ", акцентира Даниел Сървър и приканва за назначението на специфичен делегат за Западните Балкани. Според него той ще би трябвало да направи преценка на триумфа и минусите от провеждането на мирните договаряния за Босна и Херцеговина и Косово и да предложи съответни ограничения на американската политика при разрешаването на сегашната обстановка в Югоизточна Европа.
Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР