Американска военна намеса във Венецуела е възможна.Това стана ясно от

...
Американска военна намеса във Венецуела е възможна.Това стана ясно от
Коментари Харесай

Военна намеса във Венецуела остава на масата

Американска военна интервенция във Венецуела е допустима.

Това стана ясно от отговор на журналистически въпрос, даден от Елиът Ейбрамс – специфичен представител на Съединени американски щати за Венецуела. Той взе участие във видеоконферентна връзка с кореспонденти в Брюксел.

Той напомни казаните ден по-рано думи на президента Доналд Тръмп, че „ всички разновидности са на масата “.

„ Това не е пътят, който Съединени американски щати избират тъкмо в този момент, - добави обаче незабавно Ейбрамс. - Пътят, който ние избираме, е стопански, политически, дипломатически, финансов напън върху режима, поддръжка за народа на Венецуела и краткотрайния президент Гуайдо. “

Некадърно ръководство = Венецуела без ток
Дипломатът разяснява и непрекъснатите прекъсвания на тока във Венецуела:

„ 20 години без поддръжка, без вложения доведоха до ужасяваща обстановка за венецуелския народ. И това е знак на неприятното ръководство, за което отговорност носи режимът на Мадуро. “

Елиът Ейбрамс бе помолен да разяснява за какво на фона на дълбоката рецесия и неналичието на храна, ток и медикаментите армията продължава да бъде на страната на Николас Мадуро.

„ Според мен ненапълно от боязън “, отговори той.

И добави, че и в гражданското, и във военното разузнаване на Каракас са проникнали няколко хиляди кубински сътрудници. Сред главните им цели е да подсигуряват, че на никого от венецуелската армията, който си задава въпроса за какво тя още поддържа Мадуро, няма да му се размине и той ще бъде неотложно задържан и осъден.

Американският делегат счита, че има близо 2000 генерали, които към момента се облагодетелстват от присъединяване си в режима. Но добави:

„ Ако сте в армията, имате брат и сестра, имате лели и чичовци, братовчеди, знаете по какъв начин страдат те. Така че мисля, че, за благополучие, има диалози, които са невидими. И имам вяра, че това е краят, че венецуелската войска ще работи от името на венецуелския народ. “

Би било хубаво Мадуро да си отиде още през днешния ден следобяд, само че никой не може да предсказа по кое време ще стане това, сподели още Ейбрамс. Никой няма разписание за тези събития. Но единственото, за което през днешния ден би могло да се договаря с президента на Венецуела, са изискванията за отдръпването му. Защото до момента той е употребявал договарянията единствено с цел да печели време.

За ролята на Русия и поддръжката наТурция
По мнението на Съединени американски щати идването на съветски военнослужещи във Венецуела е доста неконструктивно за каквото и да било решение на протичащото се в тази страна, сподели още Ейбрамс.

Стратегията на Русия е да поддържа режима в Каракас.

„ Тях (руснаците – б.р.) въобще не ги тормози от размаха на репресиите. Те желаят режим, който да гледа към Куба и Русия, вместо към съседите в Латинска Америка, които го отхвърлиха, или към Съединени американски щати или други демокрации, които към този момент признаха Хуан Гуайдо за легален краткотраен президент. Но мисля, че руснаците се пробват да спасят парите, които им дължи Венецуела “, посочи Ейбрамс.

Преди няколко дни той разговарял с съветския зам.-министър на външните работи Сергей Рябков. И му споделил, че Москва в никакъв случай няма да си получи парите от Мадуро, тъй като неговият режим и икономическата му политика унищожават Венецуела. Заемите могат да бъдат изплатени единствено с разцвет.

Американският посланик бе запитан дали Турция рискува някакви последствия, в случай че продължава да поддържа Мадуро. Журналистът напомни по какъв начин турска компания е изнесла злато за 900 милиона $ от Боливарската република.

Ейбрамс отговори, че Турция мощно поддържа режима на Мадуро и не сътрудничи на Съединени американски щати, които желаят сътрудниците им да стопират всякакво придвижване на пари или полезности към тях от южноамериканската страна.

„ Хората в Турция би трябвало да са наясно, че Венецуела ще стане свободна и ще бъде народна власт. И венецуелците по-късно ще се запитат кой е помагал и кой не е. Турция подкопава личните си позиции освен във Венецуела, само че и в цяла Латинска Америка “, съобщи емисарят на Вашингтон.

Колкото до възможни последствията за Анкара, те остават предмет на двустранни диалози. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР