Американска публикация за евакуацията на руските дипломати от Киев“ предизвика

...
Американска публикация за евакуацията на руските дипломати от Киев“ предизвика
Коментари Харесай

Евакуацията на руските дипломати от Киев дава ярък сигнал

Американска обява за „ евакуацията на съветските дипломати от Киев “ провокира извънредно огромни последствия – най-малко за съветския фондов пазар. Защо тази информация се оказа толкоз сензитивна и провокативна – и какви ще са признаците за същинско тръгване на съветски дипломати от Украйна?

Сривът на съветския фондов пазар през последните дни е директно обвързван от специалистите с появяването в “Ню Йорк Таймс” на публикация, в която се твърди, че Москва сякаш изтегля чиновниците на посолството и техните фамилии от Киев, както и консулството в Лвов.

Провокативната обява беше допълнена с изказване на прессекретаря на Белия дом Джен Псаки, която сподели, че Държавният департамент сякаш " има информация за евакуацията " на съветски личен състав от Киев и Лвов, само че не знае по какъв начин да я одобри. По-рано беше обявено, че в Киев държавният секретар Блинкен неотдавна също е приказвал за евакуацията, само че този път на американския личен състав.

Публикацията на “Ню Йорк Таймс” има два източника. Първият е " неизвестен почитан източник в СБУ ". Именно този митичен воин споделя на чиновниците на вестника, че при започване на януари 18 членовете на фамилиите на чиновниците на съветското посолство в Киев сякаш са отпътували за Русия с рейс. И още 30 души или са си тръгнали по-късно, или са получили заповед да се подготвят. Вторият също е неизвестен, само че към този момент американец, който „ потвърждава” всичко това.

Така се прави пряк намек: в случай че съветските дипломати бъдат евакуирани от Киев, това значи, че „ на следващия ден ще има война “. 100-хилядната формация съветски войски, съсредоточена на украинската граница, всеки момент ще потегли. А това от своя страна значи въвеждането на „ адските наказания “, които Западът създава тъкмо за подобен случай. И несъмнено, съществени последствия за локалната стопанска система. Оттук и сривът на пазара.

Руското външно министерство публично опроверга американското издание. Представителят на украинското външно министерство също сподели, че не знае нищо за това. На новогодишните празници от време на време съпругите на дипломати с децата в действителност отпътуват за родината - да си починат и да честват. Дори този индивидуален рейс с 18 дами и деца да се е случил (а това не е сигурно), това не наподобява на „ евакуация”.

Американски вестник назова текста си " бомба " и в случай че се съди по следствията, това частично е правилно. Инвеститорите са страхлив народ. Удивително е по какъв начин тези хора съумяват да завоюват милиони, без да знаят по какъв начин да правят оценка качеството на информацията. В реалност „ анонимният източник в СБУ “ на американския вестник, който даже не си е направил труда да направи няколко контролни позвънявания, е партенка.

През последните месеци водещите англоезични медии се трансфораха в платформи за безпределно разискване на датите и методите на „ съветското навлизане в Украйна “. Разбира се, тонът се задава от изказванията на американското управление. Истерията се поддържа точно от сходни известия за " евакуацията на посолството ". На никого не му хрумва да се задълбочи какво в действителност съставлява евакуацията на дипломати, в какви случаи и по какъв начин се случва и по какъв начин да се отнася обществото към всичко това.

Обясняваме, в това число на Псаки. Какво по принцип може да аргументи евакуацията на посолство от която и да е страна и какъв е този механизъм? Не става с телефонно позвъняване: “Момчета, вземайте дамите и децата си и да си тръгвате, тъй като на следващия ден има война”. Има избрана процедура.

Първо се разпознават заканите и тяхната степен. Евакуацията се прави: а) при заплаха за живота и здравето на дипломатите, чиновници на посолството и членовете на техните фамилии или други дипломатически институции, б) в страната или мястото на престояване са основани условия, при които дипломатическите представителства към този момент не могат да извършват функционалностите си.

Това не е единствено директно спиране на дипломатическите връзки. Понякога приемащата страна блокира дипломатическата активност с други средства, без да прибягва до публично спиране. Например държавните органи на приемащата страна просто стопират всевъзможни контакти с посолството, пренебрегват го. И за какво тогава да се седи там?

Определянето на степента на опасност зависи от локалните детайлности. Например, евакуацията на съветското посолство от Кабул по време на завладяването на града от талибаните не беше осъществена. Имаше две аргументи за това, отговаряйки на два съществени въпроса: талибаните показаха цялостната си и, наподобява, откровена подготвеност да си сътрудничат и да подсигуряват сигурността на чиновниците на съветското посолство и на самия комплекс. И второ, съветското посолство в Кабул е цитадела, охранявана от специфичен отряд, въоръжен до зъби.

Ако в някоя страна се развие рискова или неприемлива обстановка за дипломатическа работа, тогава първото нещо, което би трябвало да направи външното министерство, е да го разгласи обществено. Обикновено това е апел към жителите на Руската федерация - туристи, предприемачи и съветски жители като цяло - да се въздържат от пътешестване до тази страна.

В случая с Украйна в последно време не са издавани сходни предизвестия. Въпреки че във връзка с заканите към дипломатическия личен състав не всичко е толкоз просто. Прессекретарят на съветското външно министерство Мария Захарова оповестява, че чиновниците на консулството в Лвов (Русия, апропо, има още две консулства - в Одеса и Харков, и никой не е „ евакуиран “ от там) са получили писмени и телефонни закани, а и самата постройка на консулството е била нападана. Ако имаше предпочитание тези писма, позвъняванията и хвърлянето на бутилки багра по стената щяха да бъдат надути до „ непосредствена опасност “, само че не. Така че няма аргументи за същинска евакуация.

Посолството в Киев и консулствата работят както нормално, както и украинското посолство в Москва. Държавните органи на приемащата страна поддържат работен контакт, също няма спънки за осъществяване на дипломатически функционалности.

Ами в случай че се случи нещо ненадейно? Ситуацията от време на време ескалира от единствено себе си. В случай на военни дейности сред страни, посолствата и другите дипломатически институции се изтеглят от военната сфера и се изолират (интернират) до координиране на процедурата за евакуация. Дори през 1941 година в Берлин руското посолство не е подложено на физическо принуждение. Да, процесът на евакуация през Балканите към България и нататък към Съюз на съветските социалистически републики е противен и от време на време позорен, само че даже германците съблюдават правните и дипломатически процедури. Да, радикализмът в Украйна се ускорява, има доста главорези, само че в полза на Киев е да съблюдава интернационалните и дипломатическите правила.

Разбира се, има мнение, че самото наличие в Украйна на членове на фамилията на чиновници на посолството и консулството съставлява заплаха за тези хора. Всъщност те са подготвени заложници. И е по-добре да сме спокойни, без значение по какъв начин се развият събитията.

Приблизително в тази обстановка бяха членове на фамилиите на военнослужещите в съветските военни бази в Грузия през първата половина на 2000-те години. Освен това те нямаха дипломатически статут. Тогава беше решено бързо да се изтеглят от Грузия останките от така и така към този момент неспособните да действат дейно бази в Ахалкалаки, Батуми, Вазиани (близо до Тбилиси) и Сагареджо. Последните руснаци напуснаха базите тъкмо през 2007 година В същото време в Русия бяха репатрирани молоканите - съветски староверци, които са живели плътно в Грузия в продължение на двеста години и са подложени на напън от грузинските управляващи.

По принцип няма нищо неприятно във разновидността за презастраховане. Посолството в Киев беше неведнъж атакувано от радикали, коли с съветски дипломатически номера бяха изгаряни, в някои случаи не беше безвредно дипломати да се появят на улицата. Всичко това към този момент е задоволително за отбрана на фамилиите на дипломати. Според някои оценки отношението към съветските дипломати в Киев е видимо по-лошо, в сравнение с в Кабул. Независимо от това, самата идея за " евакуация " е доста по-широка от това да заведете фамилията в Москва за Нова година.

От същия Кабул съвсем всички западни посолства към този момент са евакуирани. Европейските демокрации като цяло доста постоянно прибягват до тази форма на деяние. Първо, те имат по-крехко самообладание на заканите, и второ, това постоянно се прави не заради опасност за живота или блокиране на работата, а точно като мярка за политическо въздействие върху приемащата страна. Русия (като СССР) в никакъв случай в историята не е прибягвала до евакуацията на посолство като политическа мярка. Освен това постройките въпреки всичко остават благосъстоятелност на Руската федерация - и те би трябвало да бъдат обслужвани.

В историята на Съюз на съветските социалистически републики има приказен образец, заслужен за кино. След скъсването на дипломатическите връзки сред Съюз на съветските социалистически републики и Албания през 1961 година и до тяхното възобновяване през 1990 година, на територията на постройката на руското посолство в Тирана на ротационен принцип постоянно е имало двама особено подготвени жители на Съюз на съветските социалистически републики, които охраняват постройката и поддържат нейната продуктивност. В условия на цялостна изолираност и невиждан психически напън.

„ Капанът “ в Киев, за жалост, е, че дипломатическите процедури за защита на посолството, интерниране или евакуация при положение на експлоадиране на военни дейности влизат в действие едвам когато войната е публично оповестена. Старомодно, посредством замяна на съответните дипломатически послания (ноти).

Но в Украйна има вътрешен спор, революция. В същото време Киев публично, на равнище законодателство, счита Русия за „ страна агресор”, което на дипломатически език значи война. Това изискване обаче не е записано дипломатически. С други думи, Киев може когато и да е да интернира посолството на „ страната-агресор “. Това е още един мотив в интерес на превантивното премахване на най-малко роднините на дипломатите, тъй като в украинския случай не се знае какво да чакаме.

Между другото, има един доста прецизен и явен знак за незабавната евакуация на дипломатическите задачи. Димът. Все още не са измислили по-надежден и по-бърз метод за заличаване на секретни документи от положителния остарял огън. Този прославен пушек се следи даже в Съединени американски щати, когато съветските задачи и консулството в Сан Франциско бяха принудени да изоставен постройките си преди няколко години. Някой виждал ли е пушек над съветското посолство в Киев? Никой. Няма евакуация. Не плашете фондовия пазар.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР