Американска инвестиционна компания се готви да купи футболния клуб от

...
Американска инвестиционна компания се готви да купи футболния клуб от
Коментари Харесай

Американци се готвят да купят Нюкасъл Юнайтед за $382 милиона

Американска капиталова компания се готви да купи футболния клуб от Английската Висша Лига " Нюкасъл Юнайтед " за 382 млн. $.

Собственикът на клуба Майк Ашли е в напреднали договаряния с американците, надявайки се на сполучлива договорка, която да постави край 11-годишното му трудно ръководство, написа CNBC.

Ашли, който е и мажоритарен акционер във веригата за спортни артикули Sports Direct, призна в изявление за Sky News, че диалозите за продажбата на тима " са на по-напреднал стадий, в сравнение с в миналото са били ".

Предполага се, че евентуалният покупател е финансовата консултантска компания Rockefeller Capital Management. Смята се, че компанията работи с някогашния основен изпълнителен шеф на " Манчестър Юнайтед " и " Челси " Питър Кениън като част от консорциум, само че към момента не се знае дали е подадена публична оферта.

 Алишер Усманов се готви да продаде каузи си в
Един от най-богатите руснаци се готви да продаде каузи си в Арсенал

Английският клуб е напът да се трансформира в частно сдружение с еднолична благосъстоятелност

Ашли може да обмисли още три предложения от заинтригувани страни, всяка от които се прави оценка на към 300 млн. паунда (382 млн. долара).

" Надявам се - за почитателите на Нюкасъл, за клуба, за всички, че ще мога да се отдръпва и ние ще можем да получим притежател, който да удовлетворява всички ", споделя Ашли пред Sky News, добавяйки, че не е в извънредни диалози с някоя от страните.

Британският предприемач купи надзорен дял в клуба от Английската Висша Лига през 2007 година за към 134 млн. паунда. Той има положение от 3.8 милиарда $ и постоянно е подложен на критика за неналичието на вложения в тима.

Ашли отбелязва, че всеки евентуален покупател би трябвало да може да даде средства за прехвърляния. " Имам мощното предпочитание да го продам на верния покупател, тъй че всеки да бъдат щастливи. Това би било добра вест ", споделя милиардерът.

 Китайски предприемач купува британския футболен клуб „ Астън Вила”
Китайски предприемач купува британския футболен клуб „ Астън Вила ”

Цели да върне тима във Висшата лига

Клубът от Североизточна Англия публично е разгласен за продажба от една година, само че съгласно Ашли досегашните оферти се считат за несъответствуващи.

За да се извърши усвояване, офертата би трябвало да премине през специфична инспекция на Висшата лига, доказваща че новият притежател е в положение да ръководи клуба. Удостоверяването на тази му дарба може да отнеме до 2 седмици.

Поради тази причина проектите на Ашли за завършване на договорката до 1 януари 2019 година сега наподобяват прекомерно амбициозни.

По време на ръководството на Ашли " Нюкасъл " на два пъти отпадна от Висшата лига, само че съумя да се завърне в топ дивизията на британския футбол през май 2017 година Отборът завоюва първия си мач от Премиършип този сезон едвам на 3 ноември, откакто похарчи едвам 30 млн. паунда за прехвърляния през лятото, реализирайки чиста облага от 7 млн. паунда от продажби на играчи.

Бившият британски национал и притежател на " Златната топка " Майкъл Оуен остава рекордната покупка на клуба, подписвайки за 16 млн. паунда през август 2006 година Никой различен сегашен тим на Висшата лига не устоя толкоз дълго, без да усъвършенства трансферния си връх.

От 20-те тима през този сезон във Висшата лига, 5 имат американски притежатели. Сред тях са семейство Глейзър в " Манчестър Юнайтед ", Джон Хенри в " Ливърпул " и Шахид Кан във " Фулъм ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР