Американска експедиция, потеглила в началото на ноември от Ноум в

...
Американска експедиция, потеглила в началото на ноември от Ноум в
Коментари Харесай

Учени: Плаващият лед е съвсем малко в Чукотско и Берингово море

Американска експедиция, потеглила при започване на ноември от Ноум в Аляска, с цел да изследва леда в Берингово и Чукотско море, вместо това учи вълните и по какъв начин те могат да се удрят в крайбрежието, заяви Асошиейтед прес.

Научният транспортен съд "Сикуляк " може да минава през лед с дебелина 0,76 м, само че това едва ли ще послужи на експедицията, която към този момент мина през Беринговия пролив. Специалистите ще отчетат индикаторите на доста места, в това число и в най-северното населено място на Съединени американски щати Уткягвик. Морският лед настава от изток в Бофортско море, само че с цел да стигне до лед в Чукотско море, корабът би трябвало да се насочи на 322 км на север.

Ледовете в Гренландия се топят по-бързо, в сравнение с до момента

Новата реалност в американския север е, че откритите води са норма за ноември в Чукотско море, вместо дебелия дълголетен лед.

"Опитваме се да разберем по какъв начин към този момент наподобява есента в Арктика " - сподели океанографът Джим Томсън от лабораторията по приложна физика на Вашинтонския университет.

Плаващият лед в Чукотско море през ноември е минимум, откогато се следи равнището му.

Намаляването на леда е проблем за хората на брега - от двете страни на Беринговия пролив разчитат на него като на естествена бариера, която защищава земята от ерозията, идваща със зимните стихии. Той е платформа, от която ловят раци и тресчица в Ноум. Плаващият лед е и един от най-важната естествена мощ в Чукотско и Берингово море. Студената и солена вода под него основава конструкция във водната колона, която отделя арктическите типове от скъпите за търговците риби. Когато морският лед се разтопи, се основават условия за насърчаване на микроорганизми в основата на хранителната верига.

За дивите животни ледът също е доста значим. Той е главният хабитат за белите мечки, които вършат в него хралупите си, когато раждат. Женските моржове с дребни също го употребяват за отмора.

За формиране на лед морската вода би трябвало да е минус 1,8 градуса Целзий.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР