Американки от НАСА замениха захранващ блок на МКСКристина Кох (вляво)

...
Американки от НАСА замениха захранващ блок на МКСКристина Кох (вляво)
Коментари Харесай

За първи път: две жени в открития космос

Американки от НАСА замениха захранващ блок на МКС

Кристина Кох (вляво) и Джесика Миър се приготвят за излизане в открития космос (снимка: НАСА)

За първи път в историята две дами излязоха по едно и също време в открития космос. Американките Кристина Кох и Джесика Миър напуснаха Международната галактическа станция (МКС) в петък, с цел да извършат спешен ремонт на енергийната система, заяви НАСА.

Двете дами прекараха общо 7 часа и 17 минути в откритото пространство, което е с час и половина повече от плануваното. Според НАСА, жените-астронавти са заменили един от външните захранващи блокове (BCDU) на станцията, виновни за зареждане/разреждане на батериите.

По-рано този месец, при слагане на нови литиево-йонни акумулатори от външната страна на МКС, блокът не можеше да се задейства. Неработещото устройство ще бъде изпратено назад на Земята за проучване.

Кристина Кох и Джесика Миър замениха един от двата захранващи блока на Международната галактическа станция (снимка: НАСА)

По време на задачата двете дами извършиха също редица задания на МКС, свързани с бъдещото действие на станцията. За Кук това беше четвърто излизане в открития космоск, до момента в който Миър направи първото си излизане. Първоначално се планираше в космоса да излязат астронавтите Кристина Кук и Ан Маклейн от НАСА, само че за втората от тях нямаше подобаващ костюм.

Мисията от петък ознаменува 221-то излизане на астронавти в открит на космос за поддръжка на галактическата станция. Първата представителка на нежния пол в сходни задания беше Светлана Савицкая от Съюз на съветските социалистически републики през 1984 година Оттогава дамите участваха в 42 излизания в космоса.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР