Американката Лиз Елтинг е една от онези амбициозни и борбени

...
Американката Лиз Елтинг е една от онези амбициозни и борбени
Коментари Харесай

Жената която се превърна от секретарка в шеф на компания за $1 милиард

Американката Лиз Елтинг е една от тези амбициозни и борбени дами, които сами са извървели пътя към триумфа. Лиз е полиглот - още преди да навърши 25 години, тя живее и работи в 5 страни: Португалия, Испания, Канада, Венецуела и Съединени американски щати и учи 4 езика.

На 26, въоръжена с магистърската си степен по бизнес администрация, младата жена стартира " съвършената работа " в огромна компания, която след това се оказва надалеч от съвършена.

Жадна да стартира кариерата си в интернационалните корпоративни финанси, Елтинг неотложно заема позиция, обвързвана с вложения и търговия в финансови пазари в частния търговски отдел на френска банка в центъра на Манхатън.

" Бях разчувствана, че завоювах тази позиция, натоварена със задача, която сигурно беше предизвикателна, само че стимулираща, и нямах самообладание да се захвана за работа ", споделя тя.

Но още през първите седмици я посреща една неприятна действителност. Колегите на Елтинг, които са най-вече мъже, стартират да я третират като секретарка. Тя е натоварена със задачата да дава отговор на всички позвънявания в офиса и то не тъй като е нова или ниско квалифицирана, а единствено тъй като е жена.

Този неправдив сексизъм нанася сериозен удар на душeвността й и младата жена стартира да се упреква, че протичащото се е по нейна виновност. " Не съм прекарала години в старателно учене, усъвършенствайки уменията си и трудейки се неуморно, с цел да върша кафе и да одобрявам известия за моите сътрудници ", споделя си тя.

Чувствайки се афектирана и недооценена, ненапълно изплашена, само че уверена в знанията и уменията си, Елтинг напуща работата си с двусемично предупреждение.

" Ние сме това, което избираме да бъдем. Знаех, че в случай че не получавам пространство да употребявам гениите си и да осъществявам капацитета си, ще би трябвало сама да основа това пространство ", сигурна е тя.

Елтинг счита, че точно най-трудните моменти в живота са най-подходящи, с цел да открием нашето амплоа, като изковем пътя си напред, преследвайки това, което ни плаши, и вземайки каквото ни се поставя.

Тя поучава да следваме задачите си безмилостно, хвърляйки всички сили и преодолявайки всяко затруднение.

" Всички ние имаме капацитета да бъдем велики, само че величието не се реализира по случайност - то се реализира с темперамент и увереност, в моментите, когато избираме да пренебрегнем традицията, да напуснем удобната си зона, да бъдем правилни на това, което сме и да се захванем крепко за работа ", показва Елтинг.

Именно увереността в качествата й, съчетана с любовта й към езиците, я въодушевяват да сътвори нещо свое - компанията за преводи TransPerfect.

Елтинг я основава от нищото, дружно със своя другар, без никакво външно финансиране. Днес TransPerfect е една от най-големите преводачески компании в света, с повече от 3000 чиновници, работещи в над 90 града на 5 континента.

Компанията регистрира над 600 милиона $ оборот за 2017 година и се прави оценка на над 1 милиард $, а Елтинг е неин неоспорим водач и изпълнителен шеф. " Създавайки мое лично пространство, съумях да запазя пристрастеността си към работата, да предизвикам себе си професионално и на първо място да остана вярна на себе си ", споделя тя.

Пътят към триумфа зависи от способността ни да отхвърлим статуквото, да поемаме опасности, напускайки зоната ни на комфорт, да се борим с несигурността и подозренията и да разчитаме на личните ни умения. Това е определящо за кариерата и живота на всеки съумял човек, в това число и на самата Елтинг. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР