Американецът Тим Кирби живее в Русия вече повече от 10

...
Американецът Тим Кирби живее в Русия вече повече от 10
Коментари Харесай

Културата на любопитството е исторически обусловена

Американецът Тим Кирби живее в Русия към този момент повече от 10 години и всеки ден съгражданите му задават едни и същи въпроси. Започвам да разбирам - споделя той, - че всеки чужденец, който е решил да заживее в тази страна, би трябвало авансово да премине тест по самообладание и устойчивост. По-скоро даже ще му се наложи да се подлага на него всеки Божи ден. Тъй като си по-различен от руснаците, на тях им е демонски любопитно да поддържат връзка с теб. В това няма нищо неприятно, единствено че всеки руснак ще те пита едно и също. Отново и още веднъж. Три, пет, а може и по четиридесет пъти дневно (ако си дошъл като участник в конференция например).

Аз съм американец, само че моите славянски корени ми разрешават най-малко външно да мина за собствен човек в Русия и да не се различавам от тълпата. Да, тази заблуда се резервира, до момента в който не си отворя устата... Словесният ми набор е по-богат от този на множеството англоговорящи чужденци, които съм срещал, само че, да си го призная, произношението ми не е на равнище. И всякога ми се постанова да слушам едно и също: " А, ти си чужденец ". В този миг си поемам надълбоко мирис и се пробвам да отвърна с едно измъчено и лишено от всевъзможен възторг " да ", с цел да загатна, че не ми се приказва за това... Но най-често този номер не минава. И по този начин стартира разпитът.

А ти от кое място си?

Няма нищо, логически въпрос, който допуска къс отговор. Но поради майтапа подмятам на водача на таксито, сервитьорката и всички останали: " А ти по какъв начин мислиш? " Най-често ме вземат за финландец или чех. Тогава споделям нещо от сорта, че съм " от Кливланд, щата Охайо в Съединени американски щати... ами това е надалеч на север, тъкмо против Канада ". Приказвам си по този начин, тъй като първо никой не знае къде се намира Охайо (аз и не чакам руснаците да познават в елементи картата на Америка), и второ - мнозина от тях си мечтаят да емигрират в Съединени американски щати и си показват, че пристигам от някакви слънчеви места като Калифорния или Флорида. Но за тяхно голямо учудване аз ги информирам, че в Кливланд всяка година вали сняг.

Защо живееш тук?

Цял живот на руснака му е набивано в главата, че Америка е страната, където от чешмите тече мед и мляко, а улиците са покрити със злато. Така че за него някой американец непринудено да пристигна да живее в Русия е просто скандал! Все едно аз с решението си съм раздрусал целия му светоглед и в този момент от мен се желаят оправдания и задоволство за оскърблението, че съм тук. След което бивам засипан с въпроси: " Как въобще живееш тук, виж в Америка какъв брой кинти има! " Формулировката може да е леко друга, само че постоянно касае парите. Мнозина руснаци настояват, че обичат Америка и аз не се колебая в това, само че ми се коства, че я любят най-много поради зеления отблясък на доларите. Печално е, че в никакъв случай не съм срещнал човек, който да каже, че главната причина да желае да посети Америка са полезностите, които са заложили там бащите на нацията. Този въпрос дотам ме е отегчил, че най-често откликвам с едно изречение: " Всичките ми прародители са от Източна Европа, тъй че аз изпитах предпочитание да се върна към корените си ". Такова едно изказване нормално не допуска отговор и аз се усещам победител.

Като човек, който обича Русия, и аз се безпокоя за нейното бъдеще, сблъсквайки се с прекалено много руснаци, които имат неприятно мнение са своята страна. Западната преса твърди, че на локалните им промиват мозъците. Но даже това да е по този начин, то виновникът е Холивуд, а не Кремъл.

 

Знаеш ли, че ВСИЧКИ желаят да се реалокират от Русия в Америка?

 

Да, чувал съм и този въпрос. Руският човек има вяра в тези мистични ВСИЧКИ. И в случай че ВСИЧКИ вършат нещо, то и той е задължен да го прави. Тези ВСИЧКИ са извънредно нездравословни за съветското общество, тъй като, в случай че масата има вяра, че ВСИЧКИ вършат нещо, то се стреми да се причисли към това, даже то да е нещо неприятно.

 

 Синът на приятеля на братовчедката на чичо ми се пресели в Ню Йорк и там доста му хареса, ти какво мислиш?

 

" Ами веселя се за него! " - това е всичко, което мога да отвърна на сходно изказване. Откъде да зная какво друго да кажа? Общото чувство от заявката е, че със известието, че неговият отдалечен родственик е емигрирал в Америка, индивидът демонстрира, че с него към този момент имаме нещо общо. Но аз в действителност не зная по какъв начин да отвръщам. И ми се коства, че безусловно всички таксиджии имат отдалечен родственик в Америка.

 

Откога живееш в Русия?

" Повече от 10 години " - откликвам почтено и в прав текст.

 

И тука ти харесва?

 

Сигурно в никакъв случай няма да схвана логиката на този въпрос. Колкото и да съм привикнал лекарят да ми бие инжекция, отново не мога да приема леко концепцията да ме бодат с игла... Така е и в този случай: въпросът е толкоз малоумен, че не мога да престана да се нервирам и просто да го пропусна около ушите си. Ами, откакто някой непринудено живее в една страна повече от 10 години, може ли да не му харесва? Възможно ли е въобще? Нито един американец няма да попита китаеца или египтянина, живеещ в Щатите доста години, дали  му харесва или не. Естествено, че му харесва. Нали се е преселил непринудено!

Една забележка: руснаците в никакъв случай не питат какво точно ми харесва в Русия.

 

Женен ли си? Имаш ли братя и сестри?

 

Не мога да си показва някой в Америка още при запознанството да попита " Ей, другар, ти женен ли си? " или да пита сътрудника си " Колко братя имаш? " На Запад това се счита за нещо персонално, конфиденциално (нищо, че информацията може да я има във Фейсбук), а в Русия е признато да бъдеш разпитван. Отвръщам: да, женен съм. И изяснявам, че децата ми имат идиотските презимена Тимотиевич и Тимотиевна, тъй като татко им е чужденец. Тази детайлност провокира у руснаците усмивка. Предполагам, че ме разпитват за братята ми, с цел да схванат дали не съм оставил самотни родители в Америка... Но същия въпрос задаваха и в Казахстан на мои сътрудници от американския Корпус на мира, а те даже нямаха и желание да сменят местожителството си. Така че кой знае... Но да, в резюме, аз съм непрокопсаник, само дете в фамилията и съм избягал в друга страна. А в Охайо има толкоз парцели за ремонт... Един път татко ми докара цели 15 тона трошляк! Супер, нали!

 

А ти знаеш ли, че...?

 

Мнозина руснаци или млъкват, или (благодарение на руското образование) вземат решение да ме просветят във връзка с някои аспекти на съветската история и просвета... мен, който пребивавам от 10 години там, работя в медия и приказвам свободно езика! Че аз научих всичко това, на което в този момент ме открехват, още в първата година от пребиваването си в страната. Докато не докажеш противоположното, руснаците са уверени, че ти си въплъщение на западната незначителност със съответния мироглед. Ако си чужденец, то не е значимо какво правиш, все едно - към теб ще се отнасят като към кривозъбо дете, 110-килограмово, 185 см високо... само че дете. И мнозина руснаци считат за собствен дълг и чест да " оказват помощ " на чужденеца, да разрушат мита... Е, благодаря!

За руснаците, също по този начин, е значимо да дефинират ти на чия страна си - " собствен " или " непознат ". Веднъж един мой прочут американец споделил на един руснак, който ругаел външната политика на Съединени американски щати: " Аз не претърпявам Обама и не съм дал своя вот за него ". И руснакът млъкнал. Разбрал, че американецът е " собствен " и не траял диалога, а просто си тръгнал.

Какви заключения съм си направил от всички може би 10 хиляди идентични диалози с руснаци на първата среща?

 

- Руснакът е доста любопитен към всичко, което касае външния свят, и не се тормози да задава въпроси на непознати хора.

- Руснаците имат комплекс за малоценност във връзка с своята страна.

- Руснаците вземат поради груповото мнение на ВСИЧКИ във връзка с персоналните си стремежи.

- Руснаците идеализират живота на Запад, виждат го през розовите очила на Холивуд и по тази причина имат нелогични съждения и наблюдения върху тази част от света.

- Руснаците възприемат твоето фамилно състояние като определящ фактор по въпроса кой си ти самият - даже като по-голям фактор от кариерата ти.

- Руснаците намират чужденците за наивни и мекушави и считат за належащо да им отворят очите за шокиращите реалии и история на огромната и страшна Русия.

- Руснаците желаят да знаят: ти, чужденецо, " собствен " или " непознат " си.

- Всички руснаци имат трета братовчедка в Ню Йорк.

- Между другото, вие от кое място сте?
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР