Американецът с индийски корени Абиджит Банерджи, френско-американката Естер Дюфло и

...
Американецът с индийски корени Абиджит Банерджи, френско-американката Естер Дюфло и
Коментари Харесай

Нобеловата награда за икономика получиха трима американски учени, посветили се на борбата с бедността

Американецът с индийски корени Абиджит Банерджи, френско-американката Естер Дюфло и Майкъл Крамер от Съединени американски щати завоюваха Нобелова премия за стопанска система, заяви Кралската академия на науките, представена от БГНЕС. Тримата са отличени ”за пробния им метод за облекчение на световната беднотия ”, съобщи журито.
„ Тази година лауреатите вкараха нов метод за реализиране на надеждни резултати от най-хубавите способи за битка с световната беднотия “, се споделя в изказване на шведската Кралска академия на науките.

Французойката Естер Дюфло от Масачузетския софтуерен институт става втората жена, притежател на влиятелната премия. Първа през 2009 година бе американката Елинор Остром за разбор на икономическото ръководство, който потвърди, че общата благосъстоятелност, в това число ресурсите, може да бъде ръководена дейно от групи хора.

Наградата за стопанска система е основана от шведската държавна банка през 1968 година и не се причислява към главните пет награди, учредени от Алфред Нобел в наследството му през 1895 година Присъжда се годишно от Кралската академия на науките, като паричното обезщетение е същото, както и на другите награди: 9 милиона шведски крони (около 900 000 долара). Наградата се връчва дружно с главните награди в Стокхолм на 10 декември, в деня на гибелта на Алфред Нобел.

Нобеловата премия съществува от 1901 година по волята на индустриалеца и динамитен магнат Алфред Нобел. Неговият блян да разпространява науките и напредъка на човечеството идва след изобретяването на динамита, употребен като инструмент за война, вместо за в началото предопределената му цел за рандеман на потребни изкопаеми.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР